Site pictogram Astroblogs

Goed idee, zo’n ‘sterrenlicht reservaat’

Ik liet jullie vorige week die foto zien van het nachtelijke West-Europa, gemaakt vanuit het ISS, waarop goed te zien is hoe wij ’s nachts baden in het licht. Gevolg is niet alleen dat we in grote delen van Nederland niet alleen de Melkweg niet meer kunnen zien, maar dat ook alleen de helderste sterren en objecten zichtbaar zijn. In theorie kunnen we 6.000 sterren met het blote oog zien en in sommige donkere gebieden op aarde kan dat zelfs oplopen tot 45.000. Da’s op onderstaand plaatje de situatie links. En wat hebben wij? Yep, de situatie rechts. 🙁

Credit: International Dark Sky Association

Middels de jaarlijks terugkerende Nacht van de Nacht wordt altijd wel aandacht geschonken aan het thema lichtvervuiling, maar weinig concrete verbetering heeft dit volgens mij nog niet opgeleverd. Een goed initiatief dat navolging verdient is volgens mij hetgeen ze in het dorpje Lake Tekapo in het verre Nieuw-Zeeland hebben gedaan. Daar wonen minder dan 1000 mensen en hun nachthemel is jaloersmakend donker. Dat willen ze graag zo houden en daarom hebben ze in het kader van de World Heritage Site hun dorp uitgeroepen tot ’s werelds eerste ‘sterrenlicht reservaat.’ Dat betekent dat ze middels regelgeving beperkingen gaan stellen aan het licht dat bewoners en ondernemers mogen gebruiken. Dus wel tuin- en straatlampen die enkel naar beneden schijnen, zonder vervuiling naar boven toe. Ik heb overigens in dit verband ooit aandacht besteed aan de zogenaamde schaal van Bortle, waarmee je de ‘donkerheid’ van een sterrenhemel kan aangeven.

De schaal van Bortle

Ik weet dat het in Nederland qua lichtvervuiling bedroevend slecht gesteld is, maar ik hoor ook regelmatig mensen die zeggen dat er nog enkele ‘ongerepte’ plekjes in ons lichtovergoten kikkerlandje zijn, waar het ’s nachts wél donker kan zijn. Je hoort dan van Zeeland, Drenthe en andere plaatsen ver buiten de Randstad, waar de Melkweg nog wel zichtbaar zou zijn. Misschien een idee om dat eens te inventariseren en lezers te vragen om donkere plekken in Nederland – en hup, van mij part direct België erbij – te noemen. Waar kan je dus nog wel 6.000 sterren plus de Melkweg zien, zonder storend licht van kassen, snelwegen en skybeamers? En hoe zou je ze rangschikken in de schaal van Bortle? Graag reacties. En als we die plekjes dan ‘in kaart’ hebben gebracht, kunnen we ze dan ook beschermen als sterrenlicht reservaat? Goed idee! 😀 Bron: Starts with a Bang.

Mobiele versie afsluiten