25 februari 2024

Zó scherp heb je de Apollo-landingsplaatsen nog nooit gezien

Credit: NASA’s Goddard Space Flight Center/ASU

Ze hadden de landingsplaatsen van de diverse Apollo-missies op de maan al eerder gefotografeerd, maar zo scherp als de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) van de NASA de landingsplekken van de Apollo 12, 14 en 17 nu in beeld heeft gebracht is ongeëvenaard. De LRO vliegt normaal gesproken al laag over het maansoppervlak – 50 km daarboven om precies te zijn – maar voor de gelegenheid om de landingsplekken goed te kunnen zien werd gedurende 28 dagen de hoogte verlaagd tot slechts 21 km. 😯  De groothoek Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC) aan boord legde het allemaal tot in detail vast. De foto’s zijn zo gedetailleerd dat niet alleen de instrumenten zichtbaar zijn, die de astronauten op het oppervlak van de maan hebben neergezet, maar zelfs hun voetsporen. Hierboven de landingsplek van de Apollo 17, de laatste missie die 11 december 1972 op de maan werd uitgevoerd. Meer gedetailleerde foto’s van de landingsplaatsen van Apollo 12, 14 en 17 vindt je in de bron. OK mensen, wie gelooft nou nog steeds dat die maanlandingen nep waren? Hieronder voor de geïnteresseerden nog een video over de foto’s van de Apollo-landingsplekken.

Bron: NASA + Space.com.

Share

Comments

  1. Nu ben ik zelf géén scepticus maar is dit niet alsnog koren op de molen voor de lunar-hoax-fetisjisten? Immers, de sceptici zijn het er allemaal over eens dat de Apollo 11-missie ergens in een of andere donkere kelder in Hollywood plaatsvond. Er zal heus wel een zeer valide reden zijn geweest waarom juist de landingsplekken van missies 12,14 en 17 zijn vastgelegd door de LRO maar of daarmee overtuigend bewijs is geleverd voor de ongelovigen? Ik vrees van niet.

    Toch, hele mooi plaatjes!

  2. BVDH, ze hebben met de LRO eerder al àlle landingsplaatsen van de Apollo's gefotografeerd, alleen minder scherp dan de recente reeks. Zie m'n link in de Astroblog van die vorige serie foto's. En geloof mij, de NASA zal ook die andere Apollo-plekken (11, 15 en 16) proberen gedetailleerd in beeld te krijgen, al moet de LRO 1 meter boven de maan vliegen.

Speak Your Mind

*