16 september 2024

Meer over de terug naar de aarde vallende UARS satelliet

Impressie van de UARS, die binnenkort terugvalt naar aarde. Credit: NASA

Deze week werd bekend dat een in 1991 via Space Shuttle Discovery (STS-48) uitgezette satelliet – de 5.668 kg wegende Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) – ergens eind september of begin oktober terug naar de aarde zal vallen. In 1995 werd de actieve staat van dienst van de UARS door de NASA beëindigd en werd ‘ie naar een tijdelijke baan gedirigeerd waar vandaan de satelliet uiteindelijk terug naar de aarde zou vallen. Dat moment is binnenkort aangebroken en de laatste informatie zegt dat ergens rond 28-29 september de UARS terug zal vallen. Er schijnt een kans van 1 op 3200 [1]Mmmm, 1 op 3200 lijkt een erg grote kans, nietwaar? Maar het gaat om de kans dat iemand op aarde getroffen wordt. De kans dat iemand de lotto wint is groter, want die kans is 1 op 1: iemand zál die … Lees verder te zijn iemand binnen het gearceerde gebied hieronder – liggend tussen de 57e noorder- en zuiderbreedtegraad – getroffen kan worden door brokstukken. Het meeste van de UARS zal tijdens de afdaling door de dampkring verbranden, maar men denkt dat 26 onderdelen groot genoeg zijn om de reis te overleven en op aarde kunnen vallen. Die onderdelen kunnen zo’n 532 kg bij elkaar wegen en het grootste stuk ervan kan al 150 kg wegen. Oeps! Hieronder een infografiek van de UARS, waarin je mooi een impressie krijgt hoe groot dat bakbeest wel niet is.

Get a snapshot view of NASA's Upper Atmosphere Research Satellite (UARS), which will fall to Earth in 2011, in this SPACE.com infographic.

Credit: Karl Tate/Space.com

Source: SPACE.com: All about our solar system, outer space and explorationOverigens wijst Marco Langbroek, de bekende satelliet-waarnemers uit Leiden, er op dat je de UARS satelliet gemakkelijk aan de hemel kan zien. Hij komt steeds lager boven de aarde te hangen – momenteel in een 244 x 275 km baan – en z’n helderheid bij overkomst is ongeveer 0,5m. Hij heeft ‘m zelf juni vorig jaar een keertje gefotografeerd:

Credit: Marco Langbroek

Ik heb net even via Heavens Above gekeken wanneer de UARS boven Nederland zichtbaar is – heb daarbij even Dordrecht als lokatie genomen, the place to be! – en dat levert komende tijd de volgende passages op:

Bron: Space.com + SatTrackCam.

 

Voetnoten

Voetnoten
1 Mmmm, 1 op 3200 lijkt een erg grote kans, nietwaar? Maar het gaat om de kans dat iemand op aarde getroffen wordt. De kans dat iemand de lotto wint is groter, want die kans is 1 op 1: iemand zál die lotto winnen. OK, de kans dat jij of ik dat zijn is vele malen kleiner, maar iemand gaat ‘m winnen. Dus de kans dat jij of ik getroffen zullen worden door een brokstuk van de UARS is 1 op zoveel biljard of zoiets. Gerustgesteld? 😀
Share

Comments

  1. kan het zijn dat ik op 21 sep 2011 iets van die gebeurtenis gezien heb om ±22:45u boven Voorschoten? ik dacht toen in eerste instantie een vallende ster te zien, van oost naar west, maar hij kwam weer tevoorschijn met zo'n zelfde snelheid en verdween zwabberend in noordelijke richting tussen de grote beer en casseopeia in… ach, het kan ook een vogel zijn geweest die van onderen belicht werd en door de wind een vreemde snelheid kreeg, want het waaide best hard. maar toch… vreemde rechte vorm voor een vogel.

Speak Your Mind

*