24 juli 2024

NASA in zee met ATK en Astrium voor Liberty draagraket

Credit: ATK

NASA heeft een deal gesloten met de Amerikaanse onderneming Alliant Techsystems (ATK) en hun Europese partner Astrium om  hun Liberty draagraket toe te laten tot de Space Act Agreement. Dat betekent dat de Liberty kans maakt om uiteindelijk gekozen te worden als Space Launch System (SLS) om astronauten de ruimte in te sturen. ATK is bekend met het bouwen van raketten, want zij zijn betrokken bij de bouw van de motoren van de Solid Rocket Boosters (SRB’s), de twee draagraketten aan de zijkant van de Space Shuttles. Astrium is de bouwer van de Europese Ariane V raket. En dat komt perfect uit, want de Liberty raket is een combinatie van die SRB’s en de onderste trap van de Ariane V, zoals je in de volgende afbeelding kan zien:

Credit: ATK

Kijk, da’s nou handig nietwaar? Gewoon twee succesvolle onderdelen nemen van bestaande raketten, aan elkaar solderen en klaar is Kees! 😀 ATK heeft vorige week al een succesvolle test gedaan van de DM3 motor, die in de Liberty komt te zitten. Concurrenten van de Liberty in de Space Act Agreement zijn de Falcon 9 raket van SpaceX en de United Launch Alliance’s Atlas raket. Voor de NASA biedt dat een gunstig perspectief dat ze later kunnen kiezen uit verschillende raketten, die stuk voor stuk goedkoper zijn dan de vluchten met de Space Shuttles. Bron: Universe Today.

Share

Comments

  1. Robin smid zegt

    why can not a missile or an aircraft into space and not

  2. Robin smid zegt

    waarom kan een raket wel naar de ruimte en een vliegtuig niet

  3. Een vliegftuig gaat niet snel genoeg om te kunnen 'ontsnappen' uit het zwaartekrachtsveld van de aarde. Een raket kan wel die snelheid halen, ik dacht 11 km per seconde.

Speak Your Mind

*