Komende maandag zal de Zweedse minister van Onderwijs en Onderzoek Jan Bjoerklund het Lofar station van het Onsala Ruimte Observatorium openen. Dat zijn 192 kleine radioschotels, die onderdeel zullen worden van Lofar (Low Frequency Array), een grote keten van dergelijke schotels, waarvan de kern zich in Drenthe in Nederland bevindt. Lofar is momenteel al ’s werelds grootste radiotelescoop, maar met de Zweedse uitbreiding wordt de omvang van Lofar maar liefst 1300 km. Daarmee is men in staat om in de vroegste geschiedenis van het heelal te kijken – lees: héél ver weg – en kan men waterstofwolken zien, waaruit 13 miljard jaar geleden de allereerste sterrenstelsels ontstonden. Via een complex systeem staat het Onsala Lofar station in verbinding met de andere 47 stations van Lofar. De hoeveelheid data die naar de centrale supercomputer in Groningen wordt verstuurd is alleen al vanuit Onsala zo’n 7000 DVD’s per dag. Wowie, zo’n verbinding wil ik ook wel hebben. Bron: SpaceRef.
Zweden maakt Lofar – ’s werelds grootste radiotelescoop – nog groter
22 september 2011 door 1 Reactie
Zo'n verbinding (3.46Gb/s) zou je niet eens veel aan hebben. Je computer kan namelijk maar +-0.5Gb/s op je harde schijf opslaan. Niet dat ik niet zo'n lijntje zou willen hebben liggen.
Het netwerk betreft trouwens 10Gb/s. De (glasvezel) kabels welke zijn getrokken bestaan grotendeels uit nog ongebruikte vezels dus de snelheid kan nog vele malen hoger.