27 februari 2024

Het nieuws van de dag: neutrino’s die sneller gaan dan het licht

Fokke en Sukke over neutrino’s sneller dan het licht (© NRC)

De gehele dag staan kranten, blogs, nieuwssites, forums en tweets vol met het nieuws dat men bij het Europese deeltjesinstituut CERN met het experiment genaamd OPERA (Oscillation Project with Emulsion-tRacking Apparatus) neutrino’s heeft waargenomen die sneller schijnen te gaan dan het licht. Lees hier bijvoorbeeld het officiële persbericht van CERN hierover. Astroblog-lezers kenden het verhaal natuurlijk al, want maandag j.l. berichtte ik over deze ‘ontdekking’, welke nog door andere experimenten moet worden bevestigd en die ook – vanwege allerlei onzekerheden – helemaal niet zeker op ‘superluminale’ neutrino’s hoeft te wijzen. In NRC-Handelsblad van vandaag kwam ik deze cartoon van Fokke & Sukke tegen. Magistraal! Er is zojuist een live webcast van wetenschappers bij CERN gehouden over de superluminale neutrino’s. Zodra daarvan een video op YouTube staat zal ik ‘m laten zien. Inmiddels is trouwens ook het vakartikel over de ontdekking van de superluminale neutrino’s verschenen. Heb je weer wat te lezen in het weekend.

 

Share

Comments

  1. Hans Hulsink zegt

    Hoop van harte dat uiteindelijk bewezen wordt dat er deeltjes zijn die sneller zijn dan licht en wat is dan de volgende stap. Ben nu 61 jaar en als jonge knaap, die het ene SF boek na het andere verslond, was ik ervan overtuigd dat de magische lichtgrens een grens was die door mensen was ingesteld en niet door de natuur. Dat illustreert de cartoon maar al te goed, vast geroeste ideeën. En nu maar aannemen dat er reïncarnatie is kan ik in de toekomst wellicht gebruik maken van deze wereldse ontdekking.

  2. Er is natuurlijk een heel dik voorbehoud bij deze ontdekking, dus laten we maar even afwachten of neutrino's inderdaad sneller kunnen gaan dan het licht. Als dat het geval is krijg je een volgend probleem: waarom gaan sommige neutrino's wel sneller dan het licht en anderen niet? Het merendeel reist met een snelheid v=c, slechts een klein aantal met v>c. En wil iemand terug in de tijd reizen dan zal hij/zij net als die superluminale neutrino's sneller dan het licht moeten gaan. Maar ik heb altijd begrepen dat je oneindig veel massa/energie nodig hebt om die barrière van c te doorbreken, tenminste volgens de 'klassieke' relativiteitstheorie. Mmmmm, tijd dat we naar nog eens kritisch naar gaan kijken.

Speak Your Mind

*