21 juli 2024

De kloof tussen professionele- en amateur-astrofotografie wordt steeds kleiner

M27, de Halternevel met z’n buitenste ringen

Vroeger kon je verlekkerd kijken naar die prachtige astrofoto’s die gemaakt waren met de vijf-meter telescoop van Mount Palomar en later met de Hubble ruimtetelescoop. Tegenwoordig kan je nog steeds likkebaardend naar foto’s van hemelobjecten kijken, die er net zo prachtig uitzien als die gemaakt zijn met de grote professionele instrumenten. Eén verschil: ze worden nu ook gemaakt door amateur-astrofotografen! Eén van die ‘ama-profs’ – zoals ik ze maar even noem – is André van der Hoeven, die gisteravond bij sterrenkundevereniging Chr. Huygens een presentatie hield over zijn grote, tijdrovende hobby astrofotografie. Hij liet overtuigend zien dat de kloof tussen de professionele wereld van de astrofotografie en die van de amateur-astrofotografie slinkende is. Zo liet hij een foto zien – hiernaast te bewonderen – van de welbekende Halternevel (M27) in het sterrenbeeld Vosje (Vulpecula). Geen foto die gemaakt is vanaf de Chajnantor-hoogvlakte in de Atacama-woestijn in noord-Chili, nee de foto is gewoon gemaakt in Hendrik-Ido-Ambacht, onder de ‘verlichtte’ rook van de laagvlakte van Rotterdam, alwaar je ’s avonds geen Melkweg meer kunt zien, maar wel een melkwit-verlichtte hemel. Met een mix van foto’s gemaakt met z’n C11 en Skywatcher ED80 – allen voorzien van de nodige filters, die het storende licht uiterst efficiënt tegenhouden – en bewerkt met een aantal programma’s op de PC wist André de buitenste ringen van de planetaire nevel M27 te fotograferen, ringen die pas in 1992 zijn ontdekt door de professionals! 😯

\

In z’n boeiende presentatie schetste André de ingrediënten voor een succesvolle astrofoto, variërend van de zon, de maan, de planeten, gasnevels en bolhopen tot aan sterrenstelsels: niet alleen goede apparatuur, een goede voorbereiding, een goed gekozen doel (‘beter één goede astrofoto per nacht, dan tien mislukte foto’s’) en veel tijd die er in gestoken moet worden, maar ook een goede nabewerking op de PC. Dat laatste is met de digitalisering van de astrofotografie steeds belangrijker geworden en André heeft inmiddels een bataljon aan programma’s vergaard – van Registax en Astrostack tot en met de met extensies uitgebreide Photoshop – die allen als motto lijken te hebben Alles eruit halen wat erin zit. De gehele presentatie van André staat binnenkort op z’n website, dus onnodig om dat hier verder allemaal te laten zien. Ik sluit af met de constatering dat Nederland met André – wiens werk hier regelmatig op de Astroblogs te bewonderen is – een echte ama-prof in huis heeft, die op kundige wijze astroplaatjes weet af te leveren die net zo likkebaardend zijn als wat professionele instrumenten produceren. [Update]: André heeft zojuist de presentatie op z’n website gezet: < blockquote>

Presentatie André v.d. Hoeven over astrofotografie (20 Mb)

Share

Speak Your Mind

*