15 september 2019

Een milde turbulentie in Winkelhaak

De waargenomen turbulentie in het sterrenbeeld Winkelhaak

Een team astronomen, onder wie sterrenkundige Marijke Haverkorn (Astron, Radboud Universiteit Nijmegen) is er voor het eerst in geslaagd turbulentie in het interstellaire medium zichtbaar te maken. Met behulp van gepolariseerde radiostraling en in het bijzonder de veranderingen daarin, ontdekten ze een verrassende structuur, die zich het best laat vergelijken met een slangenkuil. De omvang van de turbulenties varieert van 1000 tot zelfs een biljard kilometer. Het onderzoeksresultaat wordt deze week gepubliceerd in Nature. Turbulentie zorgt ervoor dat chemische elementen uit ontplofte sterren worden gemengd in het interstellaire medium, kan stervorming stimuleren of juist voorkomen, en bepaalt de dynamica van de wolken. Het is een belangrijk effect in het interstellaire gas, maar kan alleen indirect worden gemeten, bijvoorbeeld door het bepalen van de snelheidsverschillen in gaswolken.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.