22 februari 2024

Van komeet Elenin is weinig meer over

Van komeet Elenin is weinig meer over. Credit: ISON-NM Observatory

Hij lijkt als een nachtkaars uit te gaan. Van de komeet Elenin – die volgens velen voor hel en verdoemenis zou zorgen en die met z’n gravitationele invloed aardbevingen, tsoenami’s en andere ongewenste zaken zou veroorzaken – is volgens de laatste berichten weinig over. De ontdekker van de komeet, de Rus Leonid Elenin, heeft ‘m deze week gefotografeerd met de International Scientific Optical Network’s 18″³ telescoop in New Mexico (ISON-NM) en daar is weinig meer zichtbaar dan wat je hierboven bij de streepjes ziet. Komeet Elenin, wiens kern zo’n 4 á 5 km in doorsnede was, bereikte op 10 september j.l. z’n dichtste nadering tot de zon, het zogenaamde perihelium. Van de komeet was op dat moment al niet veel meer over, nadat een wolk geïoniseerd gas van de zon – een coronal mass ejection – de kern een flinke knauw had gegeven en er sprake was van desintegratie. De daaropvolgende periheliumpassage deed komeet Elenin ook niet veel goeds. Nu resteert er een klein restant van de komeet, goed voor een vaag wolkje op de foto van magnitude 18. Een stuk minder dan de voorspelde 12m. Kortom mensen, van Elenin zullen we geen last hebben. OK, wat is het volgende doemobject. Laat mij raden… Niburu? 😀 Bron: Universe Today.

Eh… even wat anders: ik kom net terug van de Dordtse Biesbosch, waar ik getracht heb Draconiden waar ten nemen. Zo rond 21.15 uur trok het hier open en toen dacht ik ‘hé, dat ziet er goed uit. Laten we eens een poging wagen een meteorenregen waar te nemen. Nou mensen, je kan ’t vast al raden. Ja inderdaad, het werd een regen die ik tegenkwam- eentje met ouderwetsche waterdruppelsch. 🙁 Zucht…. Boeltje maar weer ingepakt en terug naar huis.

Share

Comments

  1. Elenin, Niburu, 2012, mensen die hier nog heilig in geloven moeten eens goed bij zichzelf te rade gaan. Zowat alle complottheorieën zijn in rook opgegaan of onderuit gehaald.

Speak Your Mind

*