21 april 2024

Draconiden-maximum was zaterdag om 22.07 uur met ZHR=325

Een Draconide. (Credit: Frank Martin Inglia)

Het maximum van de meteorenzwerm Draconiden viel gisteravond om 22.07 uur Nederlandse tijd en de ZHR [1]Zenithal Hourly Rate, d.w.z. het aantal met het blote oog zichtbare meteoren, dat per uur kan worden waargenomen tijdens het maximum van een zwerm, onder ideale omstandigheden en met de radiant in … Lees verder was op dat moment 325. De hoeveelheid deeltjes in de stofbaan, achtergelaten door de periodieke komeet 21P/Giacobini-Zinner, was op dat moment volgens berekeningen 2600 miljard deeltjes per kubieke km. Aldus de gegevens van de International Meteor Organisation (IMO), die alle waarnemingen aan de Draconiden van de laatste dagen op een rijtje heeft gezet. Op de website van Spaceweather wordt zelfs een maximum ZHR van 600 om 22.10 uur gemeld, maar dat aantal kan ik niet afleiden uit de IMO-gegevens. Wat ik wel kan afleiden is dat talloze waarnemers van over de gehele wereld de Draconiden hebben waargenomen en/of gefotografeerd. Zoals Frank Martin Ingliá, die er eentje vereeuwigde vanuit Tana in Noorwegen, met op de achtergrond een schitterend stukje noorderlicht. En dat allemaal gereflecteerd in dat meer, hoe krijg je ’t voor elkaar, echt prachtig. Ik heb zelf gisteravond ook nog een vergeefse poging gemaakt om vanuit de Dordtse Biesbosch waar te nemen. Het leek er even op dat de bewolking verdween, maar daar aangekomen was het binnen vijf minuten weer een en al Cumulus Interruptus. Allemaal ‘meteonieten’ te zien. 🙂 Hieronder de IMO-grafiek van de Draconiden op 8 oktober.

Credit: IMO.

Bron: IMO + Spaceweather.

Voetnoten

Voetnoten
1 Zenithal Hourly Rate, d.w.z. het aantal met het blote oog zichtbare meteoren, dat per uur kan worden waargenomen tijdens het maximum van een zwerm, onder ideale omstandigheden en met de radiant in het zenit.
Share

Comments

 1. Wilhelmus zegt

  Mooie aantallen! Ik heb er zelf maar twee gezien…….

 2. Dat was een piepklein meteoren-buitje. 🙂

 3. Jan Brandt zegt

  gegroet waarde astrolotgenoten,

  ben effe een weekendje weggeweest naar het "verre oosten"…nou ja winterswijk…om aldaar de geachte wederhelft te vergezellen op een nazomerbeurs alwaar zij wol en zelfsgebreide artikelen aan de man/vrouw heeft staan brengen en waar den schrijver dezes het grote publiek getracht heeft te vermaken met het laten zien van zonnevlekken (en dat zijn er tegenwoordig gelukkig weer lekker veel!!) en tevens met het uitdragen van het feit dat het bezitten van en het rijden in een Citroën 2CV het hoogst haalbare genoegen is welke den nedrigen mensch hier op Aarde kan meemaken. Zogezegd ging het met die zonnevlekken heel erg lekker en met het promoten van ons aller 2CV'tje had ik, afgezien van een enkele onwrikbare achterlijke Audi-rijder, we noemen hem maar even voor het gemak "Wilhelmus", ook al niets te klagen.

  Geheel onverwacht (buien, buien en nog eens buien!!) redelijk succesvol echter was het avondje Draconiden waarnemen. Met een zomaar samengeraapt groepje collega campinggasten/standhouders hebben we er, tussen al die bewolking en buien door, toch kans gezien om er in totaal 44 stuks "uit de lucht te plukken". OK, het was dan niet de gehoopte meteorenregen, daarvoor had moeder natuur zogezegd helaas de "natte variant" ingehuurd, maar toch waren ze best wel "grappig" om te zien. Wat trouwens ook fantastisch was overdag, bij zien naderen van een knoert van een bui……een werkelijk weergaloos mooie onbeschoft heldere dubbele regenboog…………de mooiste die ik ooit gezien heb en waarschijnlijk ook de mooiste die ik ooit zal zien!!……Ik heb hem uiteraard op de gevoelige digitale plaat gezet en met een beetje mazzel hoop ik die vandaag nog in een blogje te verwerken.

  • Wilhelmus zegt

   Waardige cv rider, astrolotgenoot, waarschijnlijk heb je diesel getankt ipv benzine waardoor je observatievermogen is vertroebeld en hierdoor een dubbel gezichtsveld hebt laten onstaan! De regenboog kan verklaard worden door een voortrazende audi jawel orginele duitse kwaliteit waardoor een wormhole is ontstaan!

   Gegroet allen!

 4. Tssss Jan, zag jij 'slechts' een dubbele regenboog? Tegenwoordig zien ze zelfs vierdubbele regenbogen. 😉 OK geintje, ik ben benieuwd naar je resultaat.

 5. Jan Brandt zegt

  Ha…ha….als je aan een wilhelmus z'n degelijke (??????) duitse staart trekt, dan bijt "ie" ook meteen!! Vive la France!!

 6. Jan Brandt zegt

  Komt er (hopelijk) aan….ga nu foto's uit mijn" kanon" overzetten op de PC!

Speak Your Mind

*