15 september 2019

Kijk nou, een meteoriet op bezoek bij de Comettes

De meteoriet van de familie Comettes uit Draveil

Een paar weken geleden blijkt een 4,57 miljard jaar oude ijzerrijke chondriet-meteoriet te zijn ingeslagen in het dak van het huis van de familie Comettes in Draveil, een voorstad ten zuiden van Parijs. Een meteoriet die inslaat bij de Comettes, what’s in a name. Nee, geen geintje, die familie heet echt zo. De Comettes waren op het moment van de inslag door vakantie niet thuis, maar toen ze thuiskwamen zagen ze een lekkage. Na enig zoeken kwam de 88 gram zware meteoriet tevoorschijn in de isolatie van het dak. Het projectiel kwam uiteindelijk terecht bij mineraal-deskundige Alain Carion, die er direct een chondriet in herkende, vermoedelijk afkomstig uit het gebied tussen de planeten Mars en Jupiter. In Nederland is het ook gebeurd dat een meteoriet in een huis insloeg. Zo kwam op 7 april 1990 een meteoriet van maar liefst 855 gram in een woonhuis in Glanerbrug terecht, een dorp ten oosten van Enschede. Er schijnt zelfs een meteoriet in m’n eigen woonplaats – da’s Dordrecht – te zijn ingeslagen in 1650, maar dat is niet helemaal zeker omdat die meteoriet in 1807 verloren ging. Meer info over Nederlandse meteorieten vindt je hier.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.