21 april 2024

Meekijken in de radiotelescoop Dwingeloo

De Dwingeloo radiotelescoop. Credit: Harm Munk/Wikipedia.

Een groot aantal scoutinggroepen gaat tijdens het zogenaamde JOTA-JOTI-weekend van 14 t/m 16 oktober op diverse plaatsen in Nederland op 70 cm golflengte met zelfgebouwde lange yagi-antennes en met hulp van radioamateurs signalen naar de maan sturen die CAMRAS met de Dwingeloo radiotelescoop gaat opvangen. CAMRAS streamt die signalen als “webradio” over internet zodat de scouts met hun eigen PC daarop kunnen afstemmen en meeluisteren. De scoutinggroepen die zenden, kunnen dan weer met hun eigen yagi-antenne reageren op de berichten van andere scoutinggroepen. De tijden dat de maan ruim boven de horizon staat, zijn niet erg publieksvriendelijk! Ruwweg is de maan op beide dagen alleen ’s avonds, ’s nachts en in de vroege ochtend zichtbaar (tussen ongeveer 20 uur ’s avonds en ongeveer 06 uur ’s ochtends). Buiten die tijden staat de maan te laag of is de maan onder de horizon en kan er dus niet via de maan worden gecommuniceerd! Omdat het Oktober Kennismaand is, biedt CAMRAS belangstellende bezoekers de gelegenheid mee te kijken in de radiotelescoop en uitleg te krijgen. Aantal praktische zakenDe radiotelescoop is open voor van te voren aangemelde bezoekers:- vrijdag 14 oktober van 20:00 tot 00:00 uur – zaterdag 15 oktober van 00:00 tot 06:00 uur – zaterdag 15 oktober van 20:00 tot 00:00 uur – zondag 16 oktober van 00:00 tot 06:00 uur.Als u wilt meekijken stuurt u dan een e-mail naar [email protected] met daarin met hoeveel personen u wilt langskomen en hoe laat. Voor eventuele verandering van deze tijden raadpleeg www.camras.nl. U kunt de radiotelescoop vinden door in het dorpje Lhee bij Dwingeloo de borden ASTRON te volgen. Het laatste gedeelte is een storingsvrije zone. Gemotoriseerd verkeer en werkende mobiele telefoons zijn in de storingsvrije zone niet toegestaan. De radiotelescoop staat op het terrein van ASTRON en is gelegen aan de noordkant van de heide bij Dwingeloo. Parkeren kan op het parkeerterrein van Staatsbosbeheer, Oude Hoogeveensedijk bij Lhee. Van daar is het een wandeling van ongeveer 10 minuten naar de radiotelescoop. Voor kaart zie www.camras.nl en klik in het menu op Google Map. Bezoekers zijn verplicht bij de telescoop een verstrekte veiligheidshelm te dragen. Het aantal bezoekers dat gelijktijdig in de radiotelescoop kan worden ontvangen is beperkt. De telescoop is niet toegankelijk voor rolstoelen.

 

Share

Speak Your Mind

*