14 april 2024

Jupiter professioneel vs amateur…

Jupiter gezien met 10 dagen tussenruimte vanuit Pic-du-Midi en HI-Ambacht

Zo dit wordt dan mijn allereerste post hier op het astroblog. Na alle inputs die hier eerder verschenen mag ik het nu zelf gaan proberen. Op 1 oktober (inmiddels al weer 2 weken geleden) was hier in Nederland een extreem goede seeing. Die avond heb ik me dan ook eraan gewaagd om Jupiter eens goed in beeld te krijgen. Tien dagen later zag ik op cloudynights een fantastische opname van J-Luc Dauvergne gemaakt van Jupiter op 10 oktober vanuit Pic-du-Midi met de 1,0m telescoop aldaar. Toen ik deze opname zag kreeg ik wel wat kriebels omdat deze heel erg leek op mijn eigen opname van 10 dagen eerder. Het bleek dat de rotatie van Jupiter in deze dagen ervoor gezorgd had dat bijna hetzelfde beeld door J-Luc was opgenomen.  De 0pname van de Pic-du-Midi is echt ongelooflijk gedetailleerd. Met toestemming van J-Luc mocht ik een vergelijking maken met mijn eigen opname van 1 oktober jl. vanuit HI-Ambacht met mijn 27 cm C11. Verbazend vind ik wat er nog aan detail met de C11 te behalen is. Natuurlijk is de resolutie lager, maar toch zijn veel van de details uit de grote opname nog te zien. Leuk is ook om te zien dat ondanks de 10 dagen tussen de opnamen het merendeel van de structuren nog vrij intact is gebleven… Beide opnamen zijn op de ‘native’ resolutie…

 

Share

Comments

  1. André, gefeliciteerd met je eerste Astroblog en welkom als auteur op de Astroblogs! Je prachtige foto's zijn al regelmatig te zien, maar vanaf nu kunnen we ze uit eerste hand verkrijgen. Nooit gedacht trouwens om ooit nog eens een vergelijking te zien tussen foto's gemaakt op Pic du Midi en in Hendrik-Ido-Ambacht. 🙂

Speak Your Mind

*