15 september 2019

UV-straling sterren jonge Melkweg fataal voor nabije dwergstelsels

Deze heeft het 'overleefd', het Fornax dwergsterrenstelsel

Computerberekeningen van twee sterrenkundigen – Pierre Ocvirk en Dominique Aubert, leden van het Light in the Dark Ages of the Universe (LIDAU) collectief, mmmmm… klinkt ‘spooky’ – aan de vroegste stadia van het Melkwegstelsel laten zien dat nabije dwergsterrenstelsels de dupe waren van de ultraviolette straling van de eerste sterren van de Melkweg. Die sterren verschenen al 150 miljoen jaar na de oerknal, meer dan 12 miljard jaar geleden. De Melkweg en nabije dwergstelsels zaten vol met neutraal waterstofgas, bestaande uit paren van positief geladen protonen en negatief geladen electronen. De krachtige UV-straling van die eerste sterren gaf de electronen genoeg energie om de protonen te verlaten en het neutrale gas in een plasma te veranderen, een fase in het heelal die het tijdperk van de re

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.