22 mei 2024

Galileo-satellieten Thijs en Natalia zijn gelanceerd

Credit: S. Corvaja/ESA/CNES/ARIANESPACE.

Vraag mij niet hoe ze aan die namen komen [1]Ja vraag je het nou toch? Zucht OK, die twee namen zijn genoemd naar twee kinderen uit België en Bulgarije, die een prijsvraag van de ESA hadden gewonnen., maar de twee vanmiddag gelanceerde Galileo-satellieten, hebben ze Thijs en Natalia genoemd. Om 12.30 uur Nederlandse tijd ging het duo – de eerste lichting van in totaal 18 satellieten, die de Europese tegenhanger zullen worden van het Amerikaanse GPS-navigatiesysteem – met een Russische Sojoez-draagraket de lucht in vanaf de Europese ruimtebasis Kourou in Frans-Guyana. Speciaal voor die raket is een nieuw platform op Kourou gebouwd en dit was de eerste keer – maar zeker niet de laatste keer – dat een Sojoez vanaf de basis in Zuid-Amerika wordt gelanceerd. Nee sterker, het was de eerste keer dat een Sojoez vanaf een plek buiten de voormalige Sovjet-Unie wordt gelanceerd. Hier de beelden van de lancering:

Het verbaast mij trouwens dat het daar bij Kourou op het moment van de lancering regende, zoals je kan zien aan de druppels op de camera’s. Bij de lanceringen van de Space Shuttles is het toch altijd kurkdroog bij mijn weten, toch?. Heeft dat te maken met bemand of niet onbemand en de strengere veiligheidseisen bij bemande vluchten? Bron: Space.com.

Voetnoten

Voetnoten
1 Ja vraag je het nou toch? Zucht OK, die twee namen zijn genoemd naar twee kinderen uit België en Bulgarije, die een prijsvraag van de ESA hadden gewonnen.
Share

Speak Your Mind

*