4 december 2023

Dit vliegt vannacht langs de aarde: planetoïde 2005 YU55

Planetoïde 2005 YU55. credit: NASA/JPL-Caltech

Hij is 400 meter groot – maatje woonwijk – en komende nacht ergens rond 00.28 uur Nederlandse tijd zal dit rotsblok voorbij de aarde vliegen: planetoïde 2005 YU55. Geen paniek, want YU55 zal ons op een veilige afstand van 0,85 ‘maanafstand’- da’s ongeveer 325.000 km – passeren. Gisteren hebben ze met de 70 meter radiotelescoop in Goldstone, Californië radarbeelden van de planetoïde gemaakt, toen deze nog op 1,38 miljoen km van de aarde verwijderd was. Die telescoop maakt deel uit van NASA’s Deep Space Network (DSN) en wat ze doen is radiosignalen naar dat stuk steen in de ruimte zenden en dan heel precies meten hoe lang de signalen er over doen om terug te kaatsen. Een signaal uit een dal op YU55 zal er een fractie langer over doen dan een berg en dat levert een beeld van diens oppervlakte op. Komende nacht gaan ze ‘m nauwkeurig waarnemen met de 300 meter grote Arecibo Planetary Radar Facility in Puerto Rico, die dan het beste ‘uitzicht’ op de planetoïde heeft. OK mensen, ga maar rustig slapen hoor. Bron: NASA.

Share

Comments

 1. Claudia Verhoeven zegt

  niks aan de hand ga maar rustig slapen,de wereld is kantje boord aan een ramp ontsnapt,

  En dan lees je deze Bulshit

  De volgende is raak helaas

  • Bij jou is het glas zeker altijd half leeg. Wat had dan moeten worden gezegd in dit ene geval? "Allemaal de schuilkelders in"?

  • @Claudia Verhoeven,

   Kantje boord? Als dit een spelletje dart was met een dartbord van 25 cm, dan had je er met die planetoïde zo'n 6.37 meter (!) naastgegooid. Dat is er ruimschoots naast.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: