16 juli 2024

Van de gekke, zoveel zonnevlekke..!!

zonnevlekken 9 november 2011

Zie hier………”vers van de pers” ofwel vanmiddag geschoten….een waarlijk gigantische “kudde” zonnevlekken inclusief rechtsboven  “joekel” nummertje 1339! Ik moet er nog steeds aan wennen dat de zon weer zo ongelofelijk kei-leuk is geworden…..want..eh…hou me ten goede, het is toch nog niet zo lang geleden dat “de media” ons weerloze nieuwsconsumenten overspoelden met de meest vreselijke doemverhalen over onze ozo onbetrouwbare lokale huisster, die zomaar opeens in de “slaap-stand” was gegaan met allerlei mogelijke enge  (klimatologische)gevolgen voor den menschheid, toch?? Wat ik mij nu dan zo in alle verwondering afvraag…..waar is “de media” gebleven nu “alles weer een beetje normaal”  lijkt te zijn met moedertje Zon??………..wat zeg ik, ikzelf  heb in elk geval  bij mijn weten nog nooit zoveel zonnevlekken tegelijkertijd gezien als de afgelopen twee, drie maanden!! ….of is dit, toegegeven tamelijk cynisch gedacht, ook weer zo’n een typisch  gevalletje van  dat “horror-nieuws” beter is voor de “media geldbuidel” dan goed/leuk nieuws?? Nou ja….hoe dan ook…..de Zon is op dit moment weer een lust voor het (met een deugdelijk zonnefilter beschermde!!!!) oog danwel digitale camera! Omdat mijn parralactische montering  op dit moment uitgelijnd en wel op mijn dakterrasje staat opgesteld om het mogelijk te maken des avonds Jupiter te kunnen bespringen….en omdat de zon in de winter op  mijn nederige dakterrasje niet te zien is…..heb ik deze opname “noodgedwongen” met de digitale spiegelreflexcamera ” in “Dobsonmode” gemaakt,  op de stoep voor mijn op het zuiden gelegen voordeur. Inplaats van het in een rap tempo maken van een hele reeks (gemiddeld zo’n 1800 stuks!!) plaatjes middels de net effe iets effectievere “webcam-methode” als het gaat om het “verslaan van de luchtonrust” is er nu slechts één opname gemaakt met de digitale spiegelreflexcamera. Voor hele gedetailleerde opnames van zonnevlekken is deze methode niet echt geweldig,  maar voor een leuke overzichtsfoto zoals deze,  is deze wijze van zonneplaatjezzz schieten prima genoeg, dunkt mij!! Ik las overigens net op “spaceweather.com” dat joekelvlek nummertje 1339 welliswaar in omvang en activiteit aan het afnemen is….maar dat hij/zij nog steeds aktief genoeg om het leven hier op aarde (en al helemaal het leven en bijbehorende techniek in een baan OM diezelfde aarde!)….eh….laten we het omschrijven met de frase….”lekker spannend” kan maken. Overigens hoeft dit “lekker spannend maken” niet per definitie niet negatief te zijn want dit soort van heftige zonnevlekken-aktiviteit kan bijvoorbeeld  heel spectaculair noorderlicht tot gevolg hebben…..enne….neem van mij maar aan….da’s echt hartstikke machtig en prachtig!  Er zijn vele websites (spaceweather.com is er  zo ééntje) waar de geinteresseerde  liefhebber en dito wetenschapper in de gaten kan houden of en in wat voor hoedanigheid er Noorderlicht “op til” is!

Share
Over Jan Brandt

Comments

  1. Mooie opname, Jan.

    Gisteravond zo'n doemscenario film gezien op TV: "Knowing" waarin aan het eind een zonnevlam de aarde doet verschroeien en al het leven op aarde doodt. Toen moest ik wel even aan die giga zonnevlek 1339 denken. Ha ha.

  2. Inderdaad, mooie opname van die sproeterige zon. Huh, die film 'knowing' ken ik helemaal niet. Docu, Sci-Fi,…? Was 'ie op Discovery of zo te zien?

  3. Dat was een scifi film, volgens mij op Veronica geweest. Met Nicolas Cage in de hoofdrol.
    http://www.youtube.com/watch?v=V3MPoOGGiWM

  4. Goh, kan je nou ook al YouTube filmpjes in commentaren plakken? De techniek staat voor niks. 🙂 Bedankt voor de trailer. Oh… wacht! Ik zie de trailer en ik denk, hé die film ken ik toch? En dat blijkt te kloppen, heb er ooit een blogje aangewijd: http://www.astroblogs.nl/2009/03/20/knowing-laten

Speak Your Mind

*