26 oktober 2020

Weer een exoplaneet waargenomen: Wasp-12B

Hallo iedereen,

Na de eerste exoplaneet vorige week heb ik de smaak te pakken gekregen en vannacht weer een poging gedaan. Nu was er een transit van Wasp-12B, een bijzondere exoplaneet op een afstand van zo’n 870 ly van de aarde.

Deze planeet staat op wikipedia als volgt beschreven:

————————————————————————————————————————————————
The planet is so close to WASP-12 that the star’s tidal forces are distorting the planet into an egg shape and pulling away its atmosphere at a rate of about 10?7 MJ (about 189 quadrillion tonnes) per year.[3] The so-called “tidal heating”, and the proximity of the planet to its star, combine to bring the surface temperature to more than 2,500 K (2,200

Comments

  1. André, het blijft verbazingwekkend knap dat je dit als amateur-astronoom voor elkaar krijgt. Echt fantastisch werk hoor, hulde.

  2. olaf van kooten zegt

    inderdaad, geweldig! zou je met dat systeem van jou gewoon nieuwe planeten kunnen ontdekken ipv alleen maar waarnemen?

  3. Theoretisch wel, maar praktisch is de kans zo goed als nul…

  4. Praktisch bekeken is het een kwestie van de lichtkracht van heel veel sterren in de gaten en dan kijken welke met regelmaat een dipje hebben. En dan vervolgens na gaan of er niet sprake is van een periodiek veranderlijke ster. Met de Kepler ruimtetelescoop houden ze op deze wijze 156.543 sterren in de gaten in de sterrenbeelden Lier, Zwaan en een stukje van de Draak. Dat heeft tot nu toe zo'n 1235 kandidaat-exoplaneten opgeleverd, die allemaal zo'n dipje in de lichtcurve vertonen. Dus 0,78% van de onderzochte sterren heeft een exoplaneet. Nou André, succes met in de gaten houden. 😀

  5. Praktisch detail: maar een klein deel hiervan heeft een dip die groot genoeg is om ook zelf waar te nemen 🙂

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.