1 maart 2024

Jupiter en de Maan door de ED80 telescoop


Amateur-astrofotograaf Jan Heuser – lid van sterrenkundevereniging Chr. Huygens – heeft op 12 november j.l. Jupiter en de Maan gefotografeerd. Tot nu toe meed hij die objecten enigszins en legde hij zich voornamelijk toe op sterrenstelsels – zoals deze van M101, waarop ook de supernova SN 2011fe te zien is – en gasnevels en planetaire nevels – zoals op dit filmpje te zien is. Manen en planeten vragen kennelijk een andere aanpak dan die objecten ver buiten het zonnestelsel en eindelijk heeft hij zich er aan gewaagd en met een goed resultaat. Hierboven zie je het duo, waarbij Jupiter gemaakt is met ED80 f=600 telescoop, 4x barlow, camera: ALccd5 (= zelfde als QHY5) monochrome en LRGB-filters en de Maan met dezelfde telescoop en dan zonder barlow, camera: ALccd5 monochrome met een IR-filter. Jan, ga zo door!

Share

Comments

  1. Leuk. Dank je.

Speak Your Mind

*