3 maart 2024

Help, er komt een tsunami aan data in de sterrenkunde aan

Credit: The Digital Artist/Pixabay

Het probleem met moderne sondes zoals Chandra, Spitzer, Hubble en WISE, rovers zoals Opportunity en Curiosity en telescopen zoals LOFAR en ALMA is dat ze gigantische hoeveelheden data uitspuwen. Ze hebben allemaal een batterij instrumenten aan boord, die per dag, per uur, per seconde vele gigabytes aan data vergaren van objecten in het heelal en al die data moet ergens worden opgeslagen in de computer. Dat opslaan is op zich niet het probleem, maar wel het verwerken van de gegevens. Over dit probleem wordt morgenavond vanaf 21.10 uur Nederlandse tijd online wereldwijd gedebatteerd in het kader van de Astronomy Journal Club. Het enige wat je hoeft te doen met dat debat is het volgende artikel downloaden en lezen:

[download id=”6″]

Via Twitter kan je meedoen en dan moet je als hashtag #astrojc gebruiken, simpeler kan niet. In het debat – goh, zwaar woord is dat eigenlijk, ‘debat’, zo zwaar is het in werkelijkheid niet hoor – zal vast en zeker gesproken worden over moderne vormen van Citizen Science en crowdsourcing, zoals de Galaxy Zoo en The SkyNet, waar massa’s vrijwilligers zich inzetten om de tsunami aan data te verwerken. Kortom mensen, morgen allemaal meedoen met de  Astronomy Journal Club!

Share

Comments

  1. Hoi! Goed dat je reclame maakt hiervoor! 🙂 De correcte tijd moet echter 21.10 NL tijd zijn!

  2. Helemaal gelijk, ik ga het aanpassen. Marcel, bedankt!

Speak Your Mind

*