21 juli 2024

Jupiter vanaf het Pic du Midi observatorium

Op 2800 meter hoogte in de Franse Pyreneeën ligt het wereldberoemde Pic du Midi observatorium, waarvan de bouw reeds in 1878 begon. In dat gebergte kunnen de atmosferische omstandigheden perfect zijn en dat blijkt wel uit de volgende video van Jupiter, welke gemaakt is van foto’s die tussen 10 en 15 oktober 2011 met de 1 meter telescoop van Pic du Midi zijn gemaakt.

In de video zie je – uiteraard – de Grote Rode Vlek, gelegen in de Zuidelijke Equatoriale Band (de SEB op z’n Engels afgekort), de band die begin 2010 lange tijd was verdwenen en die vervolgens geleidelijk weer terug kwam. De Grote Rode Vlek is niet echt rood, meer vaal-oranje als je ‘m zo ziet. Wat wel rood oogt – knalrood zelfs – zijn enkele opvallende kleinere stormen in de Noordelijke Equatoriale Band (yep, de NEB). Op recente foto’s van Jupiter, gemaakt door André v.d. Hoeven, Jan Brandt en Jan Heuser, welke hier op de Astroblogs te zien zijn geweest, zijn die rode stormen goed te zien. Bron: Bad Astronomy.

Share

Comments

  1. Jan Brandt zegt

    Hmmm, om in één ademtocht genoemd te worden met "die prutsers van Pic du Midi"…..dat is pas een verantwoord "slaapmutsje"..ha…ha..!! Trusten allemaal!

  2. Nog steeds aan het proberen met mijn mobiel 😉

Speak Your Mind

*