16 juli 2020

Vroege zonnestelsel kende wellicht vijfde reuzenplaneet

Impressie van de vijde reuzenplaneet

Het huidige zonnestelsel telt vier vaste planeten – Mercurius, Venus, Aarde en Mars – en vier gasvormige reuzenplaneten – Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Berekeningen van de Amerikaanse sterrenkundige David Nesvorny (Southwest Research Institute, VS) laten zien dat er in het vroegste gedeelte van het zonnestelsel een vijfde reuzenplaneet moet zijn geweest. Die zou zo’n 600 miljoen jaar na het begin van het zonnestelsel door baanveranderingen van alle reuzenplaneten uit het zonnestelsel zijn gekegeld en vervolgens in een vrije baan door de ruimte terecht zijn gekomen. Nesvorny heeft computersimulaties uitgevoerd van het turbulente en dynamische begin van het zonnestelsel. In die fase moeten de reuzenplaneten, waaronder de vijfde reuzenplaneet, dichterbij de zon hebben gestaan. Toen het oergas van het planetenstelsel was verdwenen gingen de reuzenplaneten elkaars baanbeweging flink verstoren. De berekeningen laten zien dat er bij het bestaan van slechts vier reuzenplaneten problemen zouden rijzen: of de aarde zou in botsing zijn gekomen met zo’n reuzenplaneet – hetgeen volgens onze waarneming gelukkig niet is gebeurd – of de twee buitenste gasreuzen Uranus en Neptunus zouden uit het zonnestelsel zijn verstoten – maar ook dat is niet gebeurd. Nesvorny laat zien dat een vijfde reuzenplaneet tussen de banen van Saturnus en Uranus

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.