28 maart 2024

Wowie, amateur-sterrenkundige fotografeert stofschijf rondom Beta Pictoris

Credit: Rolf Olsen

De Nieuw-Zeelandse amateur-sterrenkundige Rolf Olsen heeft iets unieks gedaan: hij is er in geslaagd om met z’n 25 cm f/5 Serrurier Truss Newton spiegeltelescoop en ToUCam Pro SC1 webcam de stofschijf rondom de ster Beta Pictoris – in ’t kort β Pic, 64,4 lichtjaar van de aarde verwijderd in het zuidelijke sterrenbeeld Schilder (Pictor) – te fotograferen. Die stofschijf werd in de jaren tachtig ontdekt op infraroodfoto’s. De warmte van de schijf straalt infraroodstraling uit en die werd gedetecteerd. De stofschijf is feitelijk een planetenstelsel in ontwikkeling en inderdaad is inmiddels een planeet in de schijf ontdekt, β Pictoris b genaamd. Op de foto die Olsen maakte en die je hierboven ziet is de ster zelf afgedekt, onder en boven zie je in wit een klein plukje licht. Dat is de stofschijf! Naar de vier hoekpunten van de foto zie je stralen, maar die worden door de camera veroorzaakt. Olsen heeft in de foto een gestreepte lijn getekend, die aangeeft hoe de lengterichting van de schijf is. Je zou wellicht kunnen denken dat hetgeen hij gefotografeerd heeft misschien een beeldfout is, maar Phil Plait (Bad Astronomy) heeft Olsen’s foto vergelijken met een professionele foto (van het Las Campanas Observatorium) en daarop zijn drie sterren op beide foto’s herkenbaar:

Credit: Rolf Olsen

De orïentatie van de stofschijf op Olsen’s foto klopt precies met die van de professionele foto. Olsen wist de schijf te fotograferen door eerst β Pic te fotograferen – met een webcam welteverstaan, dus feitelijk gestackte opnames – en vervolgens β Pic, een vergelijkbare ster qua lichtsterkte en kleur. Vervolgens trok hij het signaal van β Pic af van dat van β Pic en wat hij overhield was het signaal van de ‘protoplanetaire’ stofschijf rondom β Pic. Voor meer astrofoto’s van Rolf Olsen moet je op zijn website kijken, die ik je aanraad te zien. Bovenstaande foto van de stofschijf rondom β Pic is met zijn persoonlijke toestemming geplaatst. Bron: Bad Astronomy.’

Share

Comments

  1. Jammer, dat die niet vanuit Nederland waar te nemen is zeg…. Wel fantastisch dit…

  2. Ja, knap werk van die Olsen. Ik moest tijdens het schrijven wel gelijk aan je denken, want ik zie jou er ook voor aan om zo'n kunstje hier in ons koude kikkerlandje voor elkaar te krijgen. Jammer alleen dat wij geen geschikte kandidaten hebben. 51 Ophiuchi schijnt zo'n schijf te hebben, maar die is alleen met interferometrie zichtbaar.

Speak Your Mind

*