1 maart 2024

Zoem zoem, Higgs geruchten blijven voortduren

ATLAS en CMS en een simulatie van een botsing tussen protonen, waarbij een Higgs boson ontstaat. Credit: CMS + ATLAS Collaborations

Eergisteren vertelde ik jullie over de aankondiging die is gedaan van enkele presentaties die bobo’s van het Europese onderzoeksinstituut CERN op 13 december a.s. zullen geven over de speurtocht naar het Higgs boson, het beroemde ‘God deeltje’. De bazen van de ATLAS- en CMS-detector, verbonden aan ’s werelds grootste deeltjesversneller de Large Hadron Collider (LHC), houden dan ieder een half uur durend praatje, waarin ze de laatste resultaten zullen bespreken. Sinds dat moment is er veel gezoem in de vele blogs, die door in- en outsiders uit de wereld van natuurkundigen worden bijgehouden. De laatste geruchten zeggen dat er sprake zou kúnnen zijn van een waargenomen signaal van 126 GeV met een betrouwbaarheid van 3,5σ in ATLAS en een signaal bij 125 GeV met 2,5σ bij CMS, gecombineerd in een signaal van 4,3σ. Het signaal zou gezien zijn in protonenbotsingen, waarbij twee fotonen uit het verval van een Higgs boson worden gevormd, hetgeen men het difoton- of γγ-kanaal noemt. Het vreemde is dat men aan de overkant van de grote plas, bij de Amerikaanse Tevatron-versneller, ook Higgs bosonen met een massa van 125 GeV zou kunnen hebben gezien, in het zogenaamde bb-kanaal, waarbij het Higgs boson in een bottom-quark en anti-bottom-quark vervalt. Echter, een dergelijk signaal werd niet waargenomen, bij de versneller die kortgeleden z’n deuren heeft gesloten. De presentaties van de 13e december zijn gebaseerd op de gecombineerde waarnemingen van ATLAS en CMS, waarbij beiden zo’n 5,2/femtobarn aan zogenaamde “geïntegreerde luminositeit” hebben verwerkt. De genoemde betrouwbaarheid is interessant, maar een ontdekking kan het nog lang niet genoemd worden. In een memo aan al het personeel van CERN heeft opperbobo Ralf Heuer over de komende presentaties verklaard dat ze het volgende laten zien:

Significant progress in the search for the Higgs boson, but not enough to make any conclusive statement on the existence or non-existence of the Higgs.

In maart 2012 hopen ze 10/fb verwerkt te hebben en dan hoopt men meer zekerheid te hebben over de speurtocht naar het Higgs boson. Bron: viXra.

Share

Speak Your Mind

*