19 juli 2024

Jonno in The Sky at Night

Jonathan Hall in The Sky at Night

Ja…ja….en daar was “ie” dan, op prime-time (althans voor iemand met een wel zeer flexibele maandagochtend-agenda!!) onze eigenste Jonathan from the Bath, op de BBC, in the famous Sky at Night,   helder en duidelijk vertellend over “zijn” William Herschel al staande precies op de plek in de achtertuin waar William Herschel de planeet Uranus heeft ontdekt!! OK….zoals gebruikelijk met het vluchtige medium TV duurde het gesprekje met “vriendje Jonno” natuurlijk geen uren….maar….voor diegene die het nog niet gezien hebben….Hij is echt heel veel langer aan het woord dan hij mijzelve nog kort voor de uitzending sms’te……dus echt geen “flits en weer pleite”…..enne……het kwam allemaal ook nog eens “lekker uit zijn strot rollen”…ik was onder de indruk!! Good show,…wah..wah wah…ladida, me olde chap and all that!! Overigens toch nog iets wat ook in het verhaal van  Jonathan naar voren kwam…Hoewel alle eer en zo steeds maar weer naar William Herschel gaat moeten we toch vooral niet de crusiale rol van zijn zus Caroline Herschel vergeten, want al het weinig glorieuze maar essentiele papierwerk (het noteren van de waarnemingen terwijl hij aan de kijker zat) komt op het conto van “zuslief”………..en zonder al dat gigantische hoeveelheid papierwerk voor o.a. het samenstellen van zijn New General catalogue kon Big Brother Willie echt naar die NGC catalogus plus alle bijbehorende eerbetoon fluiten. En….Caroline Herschel was zelf ook een hele goede waarnemer met o.a. geloof ik een stuk of acht kometen op haar naam. Het zeer onterecht onderbelicht blijven van de bepaaldelijk niet te onderschatten prestaties  van vrouwen in de sterrenkunde is toch best wel een smetje op het anders zo helder met sterrenlicht beschenen astronomisch blazoen! Over twee weken krijgen we op ons sterrenkluppie bijvoorbeeld een lezing over het Hertzsprung Russelldiagram………eh…weer twee heren die met de eer er  vandoor gaan maarre….was het niet ene Henrietta Swan Leavitt die al het onderbelichte vuile werk heeft opgeknapt en daarmee de basis heeft gelegd voor een ware supernova-achtige explosie als het gaat om de kennis over het ontstaan en levensloop van sterren!! Emancipatie was (en is??) niet echt de ster-kste kanten van de edele wetenschap der Astronomie. Overigens is er sinds een jaartje of wat een uitgebreide biografie op de markt over het leven en werk van Caroline Herschel………leuk leesvoer te krijgen uiteraard bij Vriendje Jonathan in de museumwinkel, maar volgens mij ook “gewoon” in de Hollandse boekhandel!

Share
Over Jan Brandt

Comments

  1. Wilhelmus zegt

    Ja ja jantje, Jonno maar even vereeuwigd met UPC!

  2. Ik ga morgen kijken, heb alles op de Ampexband staan. Vanavond had ik Sinterklaas in huis, dus even geen tijd om Sky at Night te bekijken. Jonno, nog even geduld! 🙂

Speak Your Mind

*