28 maart 2024

Laatste roddels vóór de CERN-presentaties over het Higgs boson

Credit: CERN

Morgen (dinsdag 13 december 2011) vanaf 14.00 uur worden bij CERN in Genéve twee presentaties gegeven over de speurtocht naar het beroemde Higgs boson, ook wel het Higgs deeltje of God deeltje genoemd, de ene over de resultaten die met de ATLAS-detector zijn geboekt, de andere met de CMS-detector, beiden verbonden aan de Large Hadron Collider (LHC), ’s werelds grootste deeltjesversneller. De presentaties en navolgende discussie met journalisten zijn live te volgen. Ik heb jullie sinds de eerste aankondiging van de presentaties met regelmaat vermoeid over het Higgs boson en over de vele geruchten die er over de ronde deden én doen. Een dag voor de presentaties is het goed om jullie nog even te voeden met de laatste roddels die rondzoemen. Zie het maar als een voorbereiding op morgen en dan moeten we maar kijken wat er allemaal van klopt.

  • De roddel die al weken de ronde doet blijft fier overeind: namelijk dat ergens rondom een massa-energie van 125 GeV zowel ATLAS als CMS een signaal hebben gezien. Géén 5sigma-signaal dat als bewijs kan worden opgevat, daar zijn die schamele 350 biljoen botsingen tussen protonen veel te weinig voor. 🙂
  • Bij ATLAS en CMS is dat signaal opgepikt bij het H>γγ kanaal, d.w.z. de variant waarbij een Higgs boson vervalt in twee fotonen. ATLAS schijnt een iets hogere betrouwbaarheid te hebben, 3sigma versus 2,5sigma.
  • Er schijnt ook een signaal te zijn in het H>ZZ>4l kanaal, d.w.z. het kanaal waarbij het Higgs boson eerst vervalt in twee Z-bosonen en daarna in twee paar leptonen [1]Feitelijk een lepton-paar en een antilepton-paar. Leptonen zijn electronen of hun zwaardere variant, de muonen., ook wel het gouden kanaal genoemd. ATLAS zou drie ‘gevalletjes’ (Engels: events) hebben gezien bij – alweer – 125 GeV, CMS zou ook drie gevalletjes tussen 117 en 121 GeV hebben gezien.
OK, genoeg geroddeld. Morgen kijken we allemaal naar the real thing! Bron: o.a. Not even wrong + Résonaances.

Voetnoten

Voetnoten
1 Feitelijk een lepton-paar en een antilepton-paar. Leptonen zijn electronen of hun zwaardere variant, de muonen.
Share

Comments

  1. Bijna dagelijks lees uw blog met veel plezier.

    dus ook alles wat u schrijft over het Higgs-boson.

    Maar waarom elke keer dit het god-deeldje genoemd?

    Higgs zelf nam hier toch duidelijk afstand van?

    bent u zo religieus? Zo ja:Is god is zwaartekracht?

  2. Als bewerken goed functioneerde dan had ik van die g een l gemaakt..;-)

    • @Appie, Ik heb het niet verzonnen dat men het Higgs deeltje het God deeltje noemt. De natuurkundige en Nobelprijs-winnaar Leon Lederman was de eerste die het zo noemde en na hem vele anderen. Ik kan het natuurlijk negeren en constateren dat Peter Higgs het zelf liever niet zo zou noemen, maar ik geef gewoon aan dát die term gebruikt wordt. Zelf hanteer ik overigens gewoon de term Higgs boson, zoals je ziet. En het is inderdaad raar dat bewerken niet werkt. Ik heb dus zelf maar even de verbetering gedaan.

Speak Your Mind

*