25 september 2018

Sojoez raket met militaire satelliet aan boord stort neer na de lancering

De Sojoez 2-1-b raket. Deze lancering - van 27 november 2011 - ging wel goed.

Het kan verkeren met de Russische ruimtevaart. Het ene moment vier je successen als de Sojoez

Reacties

  1. Jan Brandt zegt:

    Nu weet ik natuurlijk het echte fijne er niet van…maar inderdaad is het ontwerp van de draagraket van de Soyuz, de zogenaamde R7 al zo'n dikke zestig jaar oud….maar dat slaat dan wel op die eerste twee trappen….die overbekende configuratie met die vier opduwraketten aan de onderkant. Dat gedeelte heeft het in die afgelopen 1700 lanceringen zelden (twee keer geloof ik) laten afweten……op de één of andere manier hebben de russen de laatste tijd nogal vaak gedonder (gehad) met "het zooitje wat daarboven zit"…..en dat zijn allemaal verschillende derde trappen voor de diverse payloads die metbehulp van de zeer universele R7 naar boven kunnen worden gebracht. De variant die voor het in een baan brengen van een bemand soyuzvaartuig zoals gebruikt voor André Kuipers is dus niet dezelfde als "de krengen" die de afgelopen maanden problemen hebben gegeven……EN…..mocht er onverhoopt toch iets catastrofaal mis zijn gegaan met "de R7 combinatie van André" dan zou dat in principe nog "geen ramp" zijn geworden omdat de overlevingskansen, dankzij de zeer krachtige ontsnappingsraket bovenop de Soyuz, bijna 100 % zijn…………..iets wat bijvoorbeeld bepaaldelijk niet echt het geval was (vette understatement) met de spaceshuttle-lanceerconfiguratie…waarvan akte. Oh…enne..Arie, haal die zotte sneeuw eens effe rap van mijn beeldbuis….Ik krijg de bijkans niet te onderdrukken neiging om mijn computer te pekelen!! Prettige kerzzzztdagen toegewenst….en ook aan de kalkoen!!

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.