26 februari 2024

NGC 7380 Wizard Nevel in Cepheus

Opname van de NGC7380 Wizard Nevel (dubbelklikken voor grote versie)

Sommige open clusters liggen ingebed in een nevel en kunnen soms zelfs een helder H-alfa gebied doen oplichten. NGC 7380 in Cepheus is een groep van vooral O en B type sterren die liggen in het H-alfa gebied met de code SH2-142. De sterren vinden hun oorsprong in een groot nevelgebied in Cepheus en de nevel en het cluster maken zelf weer deel uit van een groter, visueel onzichtbare moleculaire wolk met de naam NGC 7380E. Stervorming is zo’n 4 miljoen jaar geleden begonnen met de vorming van NGC 7380 en heeft geduurd tot zo’n 2 miljoen jaar geleden. De wolk werd geioniseerd door de heldere dubbelster HD215835 (DH Cephei) wat uiteindelijk leidde tot de vorming van SH2-142. DH Cephei is de iets heldere ster nabij het midden van de nevel in de opname. De structuur van de waterstofwolk heeft een karakteristieke vorm met afwisselend heldere randen en donkere stofbanden. De opbouw van de nevel en het abrupte einde van de moleculaire wolk suggereren dat SH2-142 een belvormig ionisatiefront is dat van opzij wordt gezien langs de rand van de moleculaire wolk. SH2-142 heeft een grootte van ong. 140×75 lichtjaar en ligt zo’n 10.400 lichtjaar van onze aarde af. De totale massa van de moleculaire wolk NGC 7380E wordt geschat op 6000-15000 zonsmassa’s.

De opname van deze nevel is gemaakt met mijn ED80 en juni en mijn ED110 in november. In totaal zijn er de volgende opnamen gemaakt:

32x 1800s Ha (20xED80 en 12x ED110) 4,5nm custom scientific

8x 1800s OIII (ED80) 13nm astronomik

7x 1800s S2 (ED80) 13 nm astronomik

Alle opnamen zijn gemaakt met een SXV-H9 camera. In totaal is er dus 23,5 h aan belichting in deze opname gestopt.

Prettige kerstdagen iedereen!

Bron tekst: Rob Gendler astropics

 

Share

Comments

  1. Een heel fraaie opname André. Eh… eigenlijk drie fraaie opnames, die je gecombineerd hebt. Ik heb de grote afbeelding in je blog even wat verkleind, want hij liep dwars door de zijbalk heen en dat staat niet mooi. Nu moet je dubbelklikken voor de grote versie.Ik heb ook de foto in de header op de voorpagina van de Astroblogs aangepast, want ook daarvan zag je slechts een uitsnede en dat gaf geen goed beeld van je foto. De plugin van WordPress die de header verzorgt neemt altijd de allereerste afbeelding die van een blog geupload is. Ik heb jouw foto gekanteld, zodat de lengte/breedte verhouding van de header beter uit komt. Vervolgens heb ik jouw foto verkleind (lengte 640px). Alle opnames uit de blog vervolgens verwijderd – sorry, het leven is soms hard 🙂 – toen de header geupload. Ik heb die alleen maar geupload, verder niets mee gedaan, geen uitgelichte afbeelding van gemaakt, niet in de blog geplaats, niets, niente, nada. En tenslotte de echte juiste opname opnieuw geupload en die als uitgelichte afbeelding geplaatst én in de blog neergezet. Ziet er nou allemaal toch wat beter uit, nietwaar?

Speak Your Mind

*