24 juli 2024

Vanavond neervallen Sojoez-trap boven Nederland, België en Duitsland te zien geweest!!

Vanavond om 17.26 uur Nederlandse tijd is boven Nederland, België en Duitsland een heldere vuurbol te zien geweest, die mogelijk [zie update onderaan] verband houdt met het verbranden van de r/b trap van de Sojoez, waarmee André Kuipers naar het ISS is gebracht! De bol bewoog opvallend traag en spatte vervolgens spectaculair uiteen. De vuurbol was ruim 20 seconden zichtbaar en bewoog zich van het zuidwesten naar het zuidoosten. Volgens Marco Langbroek uit Leiden – een bekende waarnemer van satellieten – komt het tijdstip van de waarneming precies overeen met het voorspelde moment waarop dit gedeelte van de Sojoez-raket – te boek staand als 2011-078B (#38037) – over West-Europa zou vliegen. Er waren ook mensen meenden dat ze de komeet Lovejoy zagen, maar die is op dit moment alleen ten zuiden van de evenaar te zien en kometen bewegen ook niet zo snel. Dave Grant uit Dusseldorf in Duitsland wist van het neervallen van de Sojoez-trap een video te maken!

Er zijn ook andere video’s gemaakt: video 1 video 2 Video 3 Video 4 Deze moet je echt bekijken! [Update] Op Bad Astronomy meldt Marco Langbroek de bevestiging dat het gaat om de Sojoez:

Around 18:00 GMT, USSTRATCOM has released the final TIP for the Soyuz r/b and it confirms the identification: Reentry time for the object is quoted as 16:25 +/- 1 minute GMT at position 49 deg N, 7 deg E.

Bron: Bad Astronomy + SattrackCam Leiden + RTV Noord.

Share

Speak Your Mind

*