28 maart 2024

Astronaut André Kuipers opent Top 2000 vanuit het ISS

André Kuipers heeft de Top 2000 geopend. Credit: ESA

Zojuist om 12.00 uur heeft astronaut André Kuipers met het aankondigen van het nummer Torn van Natalie Imbruglia de Top 2000 geopend. Kuipers bevindt zich in het internationale ruimtestation ISS, waar hij afgelopen vrijdag is aangekomen. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA zag het aanvankelijk niet zitten om Kuipers kort na zijn aankomst al vrij te maken voor de openingshandeling. Maar de ruimtevaarder wist zijn werkgever persoonlijk over te halen. Van Radio 2 kreeg hij een USB-stick mee met daarop de complete lijst van de Top 2000. De luisteraars van Radio 2 brachten dit jaar 3 miljoen stemmen uit om de volgorde te bepalen. Nummer 1 is Bohemian Rhapsody van Queen, de nummer 1 van vorig jaar, The Eagles met Hotel California, staat nu op de tweede plaats. Op drie staat Child in Time van Deep Purple. De lijst kent dit jaar in totaal 96 nieuwe noteringen. De astronaut staat in eigen land volop in de belangstelling. Ruim 1 miljoen Nederlanders zagen vrijdagavond live op televisie hoe Kuipers het internationale ruimtestation ISS betrad na een ruimtereis van 2 dagen. Bij zijn lancering vanuit Kazachstan zaten woensdag ruim 800.000 Nederlanders voor de buis. Bron: ANP.

Share

Comments

  1. Vraagje

    Op een recente foto van de aurora austrialis (die ik per separate mail kan sturen indien gewenst)
    zie ik links boven australie liggen en rechtsonder de aurora rondom Antartica : ik vraag me af waarom
    deze aurora Austrialis heet en niet Aurora Antartica ????

    • Enceladus zegt

      Dat is eenvoudig te beantwoorden: Australis is het woord in het Latijn voor het zuiden. Het heeft dus niets met het land of het continent Australië te maken. De tegenhanger is immers aurora borealis, en dat verwijst – je raadt het al – naar het woord in het Latijn voor het noorden.

      groet,
      Gert (Enceladus)

      • OK Gert da´s helemaal duidelijk ! hartelijk dank en alvast prettige jaarwisseling !

        Groet Theo

      • Het is natuurlijk wél zo, dat de naam Australië terug te voeren is op “Terra Australis Incognita”, het “Onbekende Zuidland”.

      • In Zuid-Afrika(!) vond men zo’n 90 jaar geleden fossielen uit de menselijke stamboom.
        Deze zijn met de genus naam Austalopithecus (Zuid-Aap) vereerd.

        ( Ze waren uiteraard niet van Australië waren komen aanzwemmen. )

        Groet, Paul

Speak Your Mind

*