18 mei 2024

Infografiek: het hele universum in één jaar gepropt

Het gehele universum is 13,73 ± 0,12 miljard jaar oud, zo blijkt uit metingen met de WMAP-satelliet aan de kosmische microgolf-achtergrondstraling. Stel nou dat je die periode van 13,73 miljard jaar – tussen de oerknal waarmee het allemaal zo lang geleden begon en nu in 2012 – in één kalenderjaar propt en dat je de evolutie van het heelal probeert weer te geven op een dergelijke schaal: dan krijg je de prachtige infografiek die Ethan Siegel, astrofysicus in Portland en blogger van Starts with a Bang, gemaakt heeft. Daarin start het heelal bovenin bij t=0 seconde, 13,73 miljard jaar geleden, 00.00 uur op 1 januari en eindigt het onderin bij t=13,73 miljard jaar, 24.00 uur op 31 december. Op deze schaal stelt iedere seconde van het jaar in werkelijkheid 435 jaar voor.

 

Credit: Ethan Siegel

 

Bron: Starts with a Bang.

Share

Comments

  1. Mooie vorm. Om met kinderen in een jaar te doorlopen. Wil ik wel een kalender van!

    Ontwikkelings-kalenders is uberhaupt wel een goed idee! Iedere dag een stapje verder: evolutie, ontstaan aarde, mensheid, industrialisatie, taalontwikkeling (of leren van een taal) #JAARWIJS

  2. Prima idee om zo'n kalender aan kinderen te tonen en ze daarmee een indruk te geven wat er allemaal de afgelopen 13,73 miljard jaar in het heelal is gebeurd. Een Nederlandse versie zou natuurlijk helemaal ideaal zijn.

Speak Your Mind

*