21 juli 2024

Stephen Hawking wordt zondag 70 en dat zullen we weten ook

Credit: Universiteit van Cambridge

Zondag 8 januari is een prachtige dag om jarig te zijn, dat kan ik uit eigen ervaring vertellen. Naast uw nederig scribent is komende zondag ook ’s werelds meeste beroemde natuurkundige en kosmoloog jarig, de Brit Stephen William Hawking. Dat hij die leeftijd haalt mag een wonder heten, want door z’n ziekte – amyotrofische laterale sclerose (ALS), die de zenuwcellen aantast totdat het lichaam helemaal verlamd is – werd al meer dan 30 jaar geleden gedacht dat hij niet lang meer te leven had. Door zijn ziekte is Hawking gekluisterd aan een rolstoel en moet hij 24 uur per dag verzorgd worden, maar gelukkig is z’n denkvermogen niet aangetast. De 70e verjaardag van Hawking, die het grote publiek het beste kent als de auteur van de bestseller A Brief History of Time (in het Nederlands verschenen als Het heelal, 1988), wordt komende zondag gevierd met een symposium op de Universiteit van Cambridge en dat zal live worden uitgezonden via internet. In de video hieronder vertelt Hawking op zijn karakteristieke manier – met z’n computerstem dus – over de simulatie van het heelal, die hij in 2011 ondernomen heeft met behulp van de COSMOS supercomputer.

Bron: viXra.

Share

Comments

  1. Jan Brandt zegt

    tjonge, jonge, jonge….Eh…Jij bent zeker nu wel zo trots als een" kat met zeven L…en"… nu je ontdekt heb dat uitgerekend JIJ en ene S. Hawking uitgerekend op dezelfde dag jarig zijn. Gaan je aan deze een tikkie enge toevallige toevalligheid, in alle onbescheidenheid c.q. zelfgenoegzaamheid, nog meer en lichtjaren verstrekkende conseclusies trekken..of blijf je toch maar, heel gewoon gebleven, IN je schoenen lopen..ha..ha..!!??

  2. Jan, je kent mij toch als de beste, natuurlijk ga ik niet naast mijn schoenen lopen. En uiteraard verwacht ik ook van mijn vakbroeder Steph, zoals ik 'm altijd noem, een uitnodiging voor het symposium, om beiden in het zonnetje te worden gezet. 🙂

  3. Jan Brandt zegt

    Arie jongen….ik weet heel zeker dat jouw "kleine broertje Steph" echt heel trots is op jouw ongelofelijk (on)bescheidenheid…ha…ha…!!! Oh….en dan nog een kleine edoch belangerijke mededeling voor de wereld/het universum and beyond……De Astrokwizz 2012 komt eraan (aanstaande vrijdag) met deze keer als zeer gevreesde uitbroeders…de hoofdredakteur van Astroblogs, voorwaar niet onbkend en den schrijver dezes……ofwel : prepare for heavy mental battle!!

Speak Your Mind

*