14 april 2024

Waarom de aarde NIET zal vergaan in 2012

Credit: Ronald Emmerich

Het jaar van de grote Maya-voorspelling is aangebroken, wanneer er een einde komt aan de 144.000 dagen durende Lange Telling of Baktun in de Maya-kalender: 2012. Heel specifiek: op 21 december 2012 zal er een einde komen aan de 13e Lange Telling, in een cyclus die 5200 jaar geleden begon met de schepping van de aarde. We weten inmiddels dat vele doemdenkers denken dat het einde van de 13e Lange Telling tevens het einde betekent van de aarde en dat een combinatie van oorzaken – de komst van de planeet Niburu, planeet X of Eris, een grote kosmische uitlijning van aarde, zon en het centrum van de Melkweg én een omkering van de magnetische polen van de aarde – de nekslag voor de aarde zal betekenen. De NASA heeft onlangs enkele argumenten op een rijtje gezet waarom we ons geen zorgen hoeven te maken over een mogelijk einde van de aarde:

 • De veronderstelde planeet Niburu – soms ook wel voor een bruine dwerg aangezien – trad in eerste instantie op in doemverhalen, die voor mei 2003 het einde van de aarde voorspelden. Maar toen er niets gebeurde (‘goh, wat gek?’) verschoof men het voorspelde einde door de komst van Niburu naar 21 december 2012. Er is door sterrenkundigen niets maar dan ook niets gevonden wat lijkt op Niburu of Planeet X. Eris is wel bekend, een dwergplaneet die qua afmetingen als zusje van de bekendste dwergplaneet Pluto wordt beschouwd. Eris bevindt zich in de buitenzone van het zonnestelsel en daar zal ‘ie blijven ook, totaal ongevaarlijk voor de aarde.
 • Een kosmische uitlijning vindt in 2012 helemaal niet plaatst. Iedere december staan zon, aarde en Melkwegkern op één lijn, maar dat heeft nog nooit voor problemen gezorgd, dus waarom zou dat nu tot een ramp moeten leiden? Een uitlijning van meer planeten, zoals Jupiter en Saturnus, staat ook niet op de planetaire agenda.
 • De 13e Lange Telling van de Maya’s stopt inderdaad op 21 december 2012, maar net zoals onze eigen kalender ieder jaar op 31 december stopt en een dag later wordt opgevolgd door een nieuw kalenderjaar, zo start op 22 december 2012 de 14e Lange Telling van 144.000 dagen. Dit is geen opvatting die uit de kokers van de NASA komt, maar die afkomstig is van… de Maya’s zelf!
 • De theorie van de omkering van de polen kent twee varianten: bij de ene zou de rotatierichting van de aardkorst om de kern heen plotseling 180° kunnen draaien, met de nodige rampen als gevolg. Bij de andere zou in korte tijd een omkering van de magnetische polen plaatsvinden, waarbij de noord- en zuidpool omkeren. Voor de eerste variant is geen enkel bewijs dat dit kan gebeuren, voor de tweede variant zijn wel aanwijzingen, wijzend om een periodieke omkering die gemiddeld om de 400.000 jaar plaatsvindt. Het is onwaarschijnlijk dat een magnetische omkering komende duizenden jaren zal plaatsvinden.
 • Sommige doemverhalen focussen op de komst van grote meteorieten, die in zullen slaan op de aarde. OK, de aarde wordt inderdaad met regelmaat bestookt met brokstukken uit de ruimte, overblijfselen van de oerwolk waaruit het zonnestelsel ruim 4,5 miljard jaar geleden ontstond. Maar de omgeving van de aarde wordt nauwlettend in de gaten gehouden door het NEO Programma (NEO=Near Earth Objects) en botsingen met grote objecten worden niet voorspeld.
 • Tenslotte zijn er de nodige doemverhalen, die een nabije supernova, een geweldige uitbarsting van de zon in z’n komende maximum van zonnevlekken of de uitbarsting van een supervulkaan op aarde als oorzaak hebben. Ook hier heeft de NASA geen enkele aanwijzing dat ons iets verschrikkelijks te wachten staat.

Afijn, tijd om deze blog te beëindigen met een video, waarin alles over 2012 nog eens op een rijtje wordt gezet. Goed luisteren hoor, want het gaat razendsnel.

Bron: NASA + Astropixie.

Share

Comments

 1. sereniteit zegt
 2. Bedankt voor de link. Ga ik zeker lezen.

 3. Alleen al in de afgelopen 12 jaar zou de aarde tientallen keren vergaan:
  http://www.abhota.info/end5.htm
  En het is nu al voorspeld dat in de komende jaren de aarde nog een stuk of 10 keer vergaat:
  http://www.abhota.info/end6.htm
  Wat een trieste hobby's hebben sommige mensen toch…

 4. Ik heb wel eens een blog geschreven over een website die precies bij houdt voor welk jaar voorspeld werd dat de aarde zou vergaan. Een ellenlange lijst leverde dat op. Jacco wat je zegt, trieste hobby's van enkele vreemde gasten.

 5. nou nou dat word raar maar ik heet maya

Speak Your Mind

*