Site pictogram Astroblogs

Wat dacht je ervan binnen 28 jaar naar het Andromedastelsel te reizen?

Kan je in 28 jaren bij het Andromedastelsel (M31) komen? Credit: GALEX, Caltech, NASA.

Ik kwam vandaag de onderstaande video tegen, waarin Robert J. Nemiroff – sterrenkundige bij o.a. de Michigan Technological University en bij NASA Goddard en samen met Jerry T. Bonnell auteur van het boek  ‘Astronomy: 365 Days’ – een presentatie houdt over de Speciale Relativiteitstheorie. Nemiroff’s opzienbarende stelling in deze presentatie is dat je op eenvoudige  wijze in staat bent om binnen 28 jaar naar het Andromedastelsel (M31) te reizen, het buursterrenstelsel van het Melkwegstelsel, 2,5 miljoen lichtjaar van ons vandaan. En binnen een mensenleven zou je zelfs het hele heelal kunnen doorkruisen. Moet je daarvoor niet sneller dan het licht en is dat allemaal wel toegestaan volgens de Speciale Relativiteitstheorie, die Albert Einstein in 1905 opstelde? Volgens Nemiroff hoef je niet sneller te reizen dan het licht (je hoeft dus geen superluminaal neutrino te zijn 🙂 ) en hij denkt dat het allemaal past binnen de kaders van Einstein’s SR! Afijn, kijk eerst maar even naar de video van bijna dertien minuten en daarna discussiëren we wel verder.

De presentatie van Nemiroff is hier te downloaden. Ik geloof zelf dat Nemiroff het bij het verkeerde eind heeft. Ergens in z’n presentatie heeft hij het op een gegeven moment over het volgende:

2. Yes, you do not need to travel faster than c. A spaceship traveling at 1 g (comfortable!) can go anywhere in the visible universe in a normal human life span.  This is essentially the twin paradox, with you being the twin that leaves. As the ship accelerates, it approaches c in the “home twin”’s reference frame.  The universe “contracts” as well.  You can go anywhere.  See:  http://math.ucr.edu/home/baez/physics/Relativity/SR/rocket.html

Met name die gecursiveerde zin is essentiëel, want dat is volgens mij z’n foute veronderstelling. Een ruimteschip met aan boord de helft van de tweeling uit de beroemde Tweelingparadox zal als het gaat reizen en versnellen niet vanzelf de lichtsnelheid benaderen, ook niet ten opzichte van het referentiekader van de aarde, waar zich de achtergebleven andere helft van de tweeling bevindt. De snelheid van het ruimteschip mag door allerlei gravitationele effecten van de Melkweg best wel wat toenemen, maar relativistische snelheden zal het nooit en te nimmer bereiken. En daarmee zal het m.i. niet mogelijk zijn om – gemeten met de klok van de reizende tweeling in het ruimteschip – in 28 jaar bij M31 te komen en in 45 jaar bijna tot ‘de rand van het heelal’, 11 miljard lichtjaar verderop. Ik wil de lezers van de Astroblogs graag oproepen om te reageren en te kijken of ze meegaan met de stelling van Nemiroff of dat zij er net als ik sceptisch tegenover staan. Wellicht dat ik een tunnelvisie heb of ergens een denkfout heb gemaakt, heel goed mogelijk. Dus kom maar met jullie ideeën hierover. De tip voor deze video kwam trouwens van Jan Heuser, die ik hiervoor wil bedanken.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten