Een video timelapse van Venus met m’n telefoon gemaakt

Ik heb begin van deze avond met m’n mobiele telefoon een timelapse video gemaakt. Toen ik na m’n werk thuis kwam was de zon volgens mij al net onder, maar de hemel was nog mooi rood gekleurd. Snel mijn mobieltje (Samsung Galaxy S2) boven op de vensterbank gelegd en de App Lapse It gestart, waarmee je gemakkelijk filmpjes kunt schieten. Iedere 5 seconden wordt een foto gemaakt (kan je instellen hoor) en met een framerate van 30 per seconde levert dat na ruim 600 foto’s een filmpje op van zo’n 20 seconden lengte. Hier het allereerste resultaat, waarop je op een gegeven moment Venus aan de hemel ziet. Zet ‘m op 720px (HD), als dat niet automatisch gaat.

Nobelprijswinnaar Perlmutter over supernovae, donkere energie en het versneld uitdijende heelal

Op 4 oktober vorig jaar wonnen de Amerikanen Saul Perlmutter en Adam Riess en de Australiër Brian Schmidt de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor hun onderzoek aan supernovae en de daaropvolgende vondst van de donkere energie. Van Perlmutter – de leider van het Supernova Cosmology Project – kwam ik de volgende bijna een uur durende video tegen, waarin hij spreekt over supernovae, donkere energie en het versneld uitdijende heelal. De eerste zesenhalve minuut van de video kan je overslaan, want dat zijn wat inleidende woorden van de Amerikaanse staatssecretaris voor energiezaken, Steven Chu, die ook ooit dezelfde prijs won voor ‘de ontwikkeling van methoden om atomen af te koelen en te vangen met laserlicht’. Afijn, geniet van deze boeiende video.

De tip voor de video kwam binnen via: https://twitter.com/#!/astroparticle/status/158822587676360704

Planck’s HFI-instrument te warm geworden voor verder onderzoek aan heelal

Het HFI-instrument aan boord van Planck, dat te warm is geworden voor verder onderzoek. Credit: ESA (images by AOES Medialab)

Afgelopen zaterdag is een einde gekomen aan het wetenschappelijk onderzoek dat werd gedaan met het High Frequency Instrument (HFI) aan boord van de Europese sonde Planck. De in mei 2009 gelanceerde sonde doet onderzoek aan de kosmische microgolf-achtergrondstraling, het 2,7K warme restant dat het gehele heelal vult en dat een overblijfsel is van de hete oerknal, waarmee 13,7 miljard jaar geleden het heelal ontstond. Door met de HFI én met de LFI – yep, da’s het Low Frequency Instrument – onderzoek te doen aan minieme temperatuursvariaties in die straling kan men meer te weten komen over de vroegste geschiedenis van het heelal en over de wijze waarop materie samenklonterde tot sterren en sterrenstelsels. De instrumenten aan boord van Planck moeten daarvoor tot net boven het absolute nulpunt (-273 °C) gekoeld worden en daarom heeft Planck koelvloeistof aan boord. Voor het HFI-instrument is dat zaterdag opgeraakt en daarom kan die niet verder. De LFI kan met iets hogere temperaturen onderzoek doen, dus die kan nog wel een poosje doorgaan. Aan het begin van de missie rekende men op een waarneemperiode van 15 maanden, maar dat zijn er 30 geworden, dus reden tot klagen heeft men niet. In die 30 maanden heeft Planck de straling aan de hemel in totaal vijf keer waargenomen. Begin volgend jaar hoopt men de eerste resultaten te kunnen melden van de eerste 15,5 waarneemmaanden. Een jaar later zijn álle resultaten bekend en weten we (hopelijk) wat zich allemaal in het allervroegste heelal heeft afgespeeld. Nog even geduld mensen! Bron: ESA.