24 februari 2024

Schrikkelseconde in aantocht

30 juni 2012 wordt weer een schrikkelseconde ingevoerd. Credit: Symmetricom

Je kan de klok er op gelijk zetten – woehahaha, what’s in a name – dat zaterdag 30 juni 2012 één seconde langer zal duren. Die dag zal namelijk om één seconde voor 24 uur een extra seconde worden ingevoerd, een schrikkelseconde. Dat zal de 25e keer zijn sinds 1972 dat er een schrikkelseconde wordt ingevoerd, het jaar dat deze extra secondes werden ingevoerd. Dat gebeurt zo nu en dan als er een verschil is onstaan van meer dan 0,9 seconden tussen de Wereldtijd en de Internationale Atoomtijd. De Wereldtijd is gebaseerd op de draaiing van de Aarde, dat wil zeggen op de stand van de Zon ten opzichte van de de nulmeridiaan van Greenwich (GB). De Atoomtijd wordt bijgehouden door 200 atoomklokken verspreid over de gehele wereld, bijgehouden door het Bureau International des Poids et Mesures in Parijs. De Atoomtijd is constanter dan de Wereldtijd. De Aarde blijkt nogal variabel te zijn in haar draaiing, door minieme variaties die ontstaan door veranderingen in lucht- en watermassa’s. Ook neemt de draaisnelheid van de Aarde langzaam af door de invloed van de Maan. Met de schrikkelseconde wordt de atoomtijd weer aangepast aan de wereldtijd. Probleem met de schrikkelseconden is dat het problemen geeft voor navigatie- en communicatiesystemen. Afgelopen donderdag lag er tijdens een bijeenkomst in Genéve van de Radiocommunication Assembly (RA) – een afdeling van de International Telecommunication Union (ITU), die over de tijd gaat – een voorstel om de schrikkelseconde af te schaffen. Maar er kon geen meerderheid onder de 192 ITU-lidstaten worden gevonden en daarom is besloten om de kwestie van wel of niet afschaffen door te schuiven naar een volgende bijeenkomst, die in 2015 gaat plaatsvinden. Bron: NRC-Handelsblad, 24 januari 2012.

 

Share

Comments

  1. Leuk artikel. Ik ga een linkje plaatsten op http://www.tijdwolf.nl Is ook al bekend wanneer de eerstvolgende aanpassing plaatsvindt ? Of is die niet gepland ?

  2. Technisch zou het op 31 december 2012 kunnen, maar ik geloof niet dat het er dit jaar nog van komt. Hangt ook af van de snelheid van de rotatie van de aarde.

  3. Een goed artikel over de schrikkelseconde, mijn complimenten!

Speak Your Mind

*