18 oktober 2021

Vanmorgen vuurbol boven Nederland verschenen

Credit: Robert Mikaelyan

Diverse waarnemers in heel Nederland maken melding van een heldere vuurbol, die vanmorgen om 07.45 uur te zien is geweest. De witgekleurde vuurbol, die van oost naar west ging, duurde een seconde of drie en daarna fragmenteerde hij in kleinere stukken. Als er mensen zijn die foto’s of video’s hebben hoor ik het graag. De foto hierboven is niet die van vanochtend, maar is een vroeger exemplaar dat Robert Mikaelyan fotografeerde, namelijk die van 13 oktober 2009. Zie ook deze speciale pagina gewijd aan vuurbollen.

Comments

 1. vanaf de A28 Groningen richting Assen de vuurbol gezien. Ik was echt onder de indruk, prachtig.

 2. Ik zag niet vanochtend, maar vanavond net na 18.30 een vuurbal in Leeuwarden. Hebben nog meer mensen dit gezien?

 3. RJ Thomasson zegt

  Is er ergens al meer te vinden? Een verklaring voor deze bol? Heb al veel gezien maar deze was wel afwijkend qua omvang, kleur etc. En blijkbaar ook zichtbaar in het hele land… in mijn beleving was hij nl erg laag, heb zelfs nog getwijfeld of het geen verlaat afgestoken vuurwerk was, mijn beleving nu is dat het wel erg groot geweest moet zijn dus verbaasd het mij dat er zo weinig over terug te vinden is….

  • Een verklaring voor deze vuurbol? Op basis van de waarnemingen zou ik zeggen dat het een 'echte' vuurbol is, d.w.z. een meteoor – in de volksmond 'vallende ster' genoemd – die helderder is dan de planeet Venus (magnitude -4). Wat ik bedoel met echte vuurbol is dat het ontstaat doordat een stukje puin uit de ruimte in de aardse atmosfeer terechtkomt en daar 'verbrand'. In de ruimte wordt dat puin een meteoroïde genoemd, in de atmosfeer heet het meteoor en áls er nog iets op aarde van terechtkomt heet het een meteoriet. Het is dus géén afval van bijvoorbeeld een satelliet, tenminste dat is mijn inschatting. De vuurbol van vanochtend was slechts kort zichtbaar, enkele seconden hooguit. Op Kerstavond vorig jaar zagen we de derde trap van de Sojoez neerdalen door de dampkring en dat duurde veel langer, zoals ook uit de vele filmpjes die ervan zijn gemaakt mag blijken.

   • RJ Thomasson zegt

    Dank je voor je moeite, misschien kom ik wat simpel over door mijn taalgebruik maar tot zover kon ik het zelf ook invullen… ik heb ook het geluk gehad om de bol van 24 december te mogen waarnemen… in mijn beleving was het tijdsverschil van de waarneming te verwaarlozen. Deze was misschien net is korter. Hij was echter opvallend fel wit van kleur en volgens mij ook groter dan die van Kerstavond… ik vond het in ieder geval wel afwijkend… heb ook vele meteorieten gezien over het algemeen vele malen kleiner, vele malen sneller en ook het feit dat het al dag aan het worden was, en het dus relatief licht was tijdens deze waarneming maakte het voor mij wel erg bijzonder…

    • @RJ Thomasson ja ik heb het zelfde vond hem ook lager en groter en anders in kleur dan een gewone "vallende ster" en idd ook veel langzamer.

     Het leek voor mij meer een soort lichtring, bedoel de buitenkant was veler dan de binnenkant, binnenkant leek wazig/doorzichtig.

     Maar misschien ligt het er ook aan waar je hem hebt gezien ivm hoe hoog die leek…

     Leek me meer een soort “energiemassa” ( dat is niet gek.. een bliksem is ook energie…) dan een vallend stuk steen ook omdat het zo goed te zien was. Het was tenslotte al licht.

     Ik kon er heel goed naar kijken zonder afgeleid te zijn.. ( niet in de auto rijdend)

     • RJ Thomasson zegt

      @Eileen: Ik begrijp wat je bedoelt… het maakte een grote indruk op mij terwijl ik toch al vaak wat gezien heb… dit was anders… ik verbaas me er dan ook over dat er verder zo weinig over te vinden is..

 4. Ook in Enkhuizen was dit verschijnsel te zien. Ik zag het hooguit 2 seconden 🙂 Groen-wit licht nam ik waar.

  Ik dacht aan ruimteafval, maar wat het ook was, het was wel groooot. Ik las in de berichten hierboven over waarnemingen van Friesland tot Brussel!!! Kijk, dit was weer even de moeite waard he!! Dit vuurwerk was weer gratis. Bedankt aan daarboven!! 😉

  groetjes Gerrit

 5. marianne van den rij zegt

  In Nijmegen ook gezien. Ongeveer 3 seconden. van oost naar west. Bijzonder fel licht. Leek te dichtbij voor een vallende ster. Heel bijzonder!

  Groetjes marianne

 6. Ik reed op de A32 ter hoogte van het stadion van Heerenveen. Duurde volgens mij hooguit twee seconden.

 7. Ik heb het vanochtend ook gezien Haarlem, puur toeval want mijn vriend die naast me naar de auto liep zag m niet. Was inderdaad groot, want ik twijfelde ook over vuurwerk, ook omdat het fel wit/groen was met een staart. Ben wel heel benieuwd wat het nu was.

 8. ik heb hem ook op de fiets vanuit Diepenveen kunnen bewonderen. het was een beetje raar om te zien. ik dacht eerst dat er iets brandend over me heen vloog maar zag toen dat ie veel verder weg was en opeens was ie weer verdwenen.

 9. Ik zag hem vanochtend ook in België/Meise (Brussel) tegen blauwe lucht met opkomende zon rond 07:45 zoals een vallende ster maar dan veel groter, ongeveer 3 seconden.

 10. Samen met mijn collega op de A7 10 km voor knooppunt Emmeloord, in Zuid Zuid Oostelijke richting voor enkele seconden een vertragende en uitdovende vuurbol gezien. Eerst ging het nog snel en bij de vertraging brandde hij in zijn geheel op totdat hij letterlijk in grijs-witte rook verdween. Tijd: hoe verrassend 7:45.

 11. Heb me de hele dag al lopen afvragen of mijn ogen me bedrogen vanmorgen maar dit heb ik dus ter hoogte van Apeldoorn over de A1 zien vliegen. Dank voor de uitleg!

 12. In Berg en Dal ( gemeente Groesbeek) heb ik vanochtend ook de mooie vuurbol gezien. Heel indrukwekkend!

 13. Tegen 08.00 uur zag ik hem ook,dacht eerst dat het vuurwerk was,maar zag er anders uit en ging te snel.Was in Vleuten,verdween achter een flat.Ging van Oost naar west.

 14. Ik reed vanmorgen op de A31 in Duitsland in de richting van Lingen ( zuidwaards) Ik zag inderdaad ook om 7.45 uur vanmorgen een vuurbal. Net als de meeste reacties vond ik het te groot voor een vallende ster. En dacht misschien aan een fragment van een satteliet of iets dergelijks. het was heel onwerkelijk. Ik heb de gehele dag de pers in de gaten gehouden maar heb hier niets in kunnen vinden. Voor mijn gevoel kwam hij heel dichtbij neer maar als ik de berichten lees was het in een grote omtrek te zien dus moet het wel erg groot geweest zijn. Als er iets bekend is krijgen de mensen die hier bericht achter gelaten hebben ook bericht van wat het was.

  MVG Arien

 15. Ik zag hem ook, zat op de fiets en het viel direct op omdat je niet echt hoog hoefde te kijken. Fel witte bol met een donkeroranje lange staart. Meeste indruk maakte het nog dat hij ineens weg was, ik kan dat nog steeds niet begrijpen. Ik heb een hele poos in de lucht gekeken of ik hem weer zag, ben geen expert maar ging/gaat er bij mij niet in dat het ding ineens weg was, naar mijn idee te groot om ineens opgelost te zijn in het niets.

  Heb dit topic gelukkig gevonden want op de 'normale' media is niks terug te vinden, echter vind ik hier ook nog niet echt een bevredigende verklaring, dus blijf deze site voorlopig even controleren.

 16. Zag het vanochtend in Utrecht om 7.45 uur, keek even omhoog tijdens het fietsen en inderdaad van wit via geel naar fel-groene flits, indrukwekkend groot. Bij het zien dacht ik hé, een meteoor maar bij het verwerken ervan dacht ik, was wel erg dichtbij, ben nog niet wakker zou wel een verlate vuurpijl zijn, maar wist wel wat ik gezien had, begon te twijfelen maar nu weet ik het, Yes mn eerste!

  helaas geen filmpje!

 17. Zag het vanmorgen toen ik op de fiets zat in Drachten. Inderdaad heel helder, van oost naar west, aan de zuidelijke hemel. Doofde een stukje boven de wat hogere bebouwing.

  Nog nooit iets zo fel gezien terwijl de lucht al niet meer echt donker was.

 18. Ik heb hem ook gezien toen ik op de trein stond te wachten in Dalfsen. Twijfelde in eerste instante, dacht misschien aan vuurwerk, wat wel een beetje raar zou zijn op dit tijdstip.

 19. Ik heb het ook gezien ja rond 7:45 op weg naar Amsterdam ter hoogte van Emmeloord op de A6, ik dacht eerst aan vuurwerk wat afgestoken was maar later ging ik toch even op internet zoeken,

  wat ik nogal opmerkend vindt dat ik hem ook nog later op de zelfde dag nogmaals zag om 18:45 ter hoogte van Almere/Lelystad.. is het mogelijk dat het vaker op een dag voorkomt?? Ben wel nieuwsgierig naar foto's en filmpjes van dit object, dit is voor het eerst in me leven dat ik dit heb mee gemaakt.

 20. Heb dit ook op dit tijdstip waargenomen tijdens het uitlaten van de hond op de dijk in Makkum (Fr). Het was zeer indrukwekkend om dit te zien. Ik ging bijna twijfelen of ik het wel werkelijk had gezien. Maar gelukkig zijn er velen met mij die het ook hebben gezien. Het verbaasd me dat de media hier niets over meld.

 21. m v.d. Wal zegt

  Heb dit zojuis ook waargenomen op de A27 Boven Eemnes/ Laren om 00.00 uur

 22. Hier ook! 21/22 september 0.00 uur. Boven Raalte, Overijssel.
  Zeer licht en behoorlijk groot. Niet al te snel. Zeker 20 sec. zichtbaar
  Waarna die achter bomen “verdween”

 23. Vannacht 22 sep 2012, tijd: begin vd nacht tussen 0 en 2u.
  Gezien vanuit Arnhem met z’n 3en.
  Richting noorden, van oost naar west.
  Vrij laag aan de hemel: doorkruisde onderrand van de Grote Beer.
  Duur tussen 15 en 20 sec!
  Kleur: fel wit met groene kleur staart en beetje geel/rood. Staat was vrij lang.
  Object ging naar mijn beleving te snel voor vliegtuig en vuurwerk. Daarbij ook geen geluid gehoord.
  Licht dat er vanaf kwam brandde contstant.
  Verdween ns de tijd achter de

 24. edhoeven zegt

  okee dat waren de kleine, zou er ook een grote tussen zitten, die nog niet is opgevallen ?

 25. Enceladus zegt

  Kan altijd. Die grote bij Tsjerbarkoel, vorig jaar in Rusland, hebben we ook niet zien aankomen.

  Ik vrees dat we zelfs een echte city-killer niet eens zouden zien aankomen. En zelfs al zien we ‘m wel aankomen, wat dan? De exacte inslaglocatie kan volgens mij nooit op korte termijn berekend worden en het lukt nooit om een gebied van vele duizenden vierkante kilometers bijtijds te evacueren.

  groet,
  Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.