2 december 2023

LEGO in Space! Nou ja, ahum… die kant uit

LEGO in Space! Credit: Mathew Ho en Asad Muhammad.

Ik zag het eerder deze week al als een toegift bij het NOS-achtuurjournaal, wat ze zo af en toe aan het einde na het weerblokje doen: het videofilmpje van de 17 jaar oude scholieren uit Toronto Mathew Ho en Asad Muhammad, die met een ballon een LEGO-poppetje met de Canadese vlag de lucht in brengen. De ballon bereikt een hoogte van welgeteld 24.384 meter en dan klapt ‘ie vervolgens. Er is – uiteraard – ook een camera meegezonden en die heeft het allemaal gefilmd, inclusief de val terug naar de aarde. Dankzij een zelfgemaakte parachute komen het poppetje en de vlag allemaal ‘heelhuids’ terug. De twee kidz hebben hun filmpje op YouTube gezet en dat heeft al meer dan een miljoen kijkers aangetrokken. De kosten van het bouwen van de ballon, camera, GPS, parachute etc… kostte bij elkaar 400 dollar. 97 minuten na de ‘lancering’ kwam het LEGO-mannetje weer terug op aarde, maar liefst 1500 foto’s + twee video’s opleverend. Eh… de hoogte van 24 km is niet in de ruimte, zoals hier en daar wordt verkondigd.

Share

Comments

  1. Dit was hier in Canada groot nieuws deze week, men raakt er niet over uitgepraat op tv en in de kranten. Hieronder een nieuwsreportage van afgelopen donderdag.  2. Rudy, thanks voor dat filmpje. Het zou mij niet verbazen als dit initiatief navolging krijgt in andere landen en scholieren daar ook gaan experimenteren met ballonnen, 'poor mans spacecraft'. Krijg je zoiets als "mama, mag ik een heliumballon voor m'n verjaardag". 🙂

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: