Meer bekend over interstellaire medium buiten ons zonnestelsel

Credit: NASA/Goddard

Ons zonnestelsel wordt omgeven door een grote magnetische bel, waarin continue deeltjes worden geblazen die afkomstig zijn van de zon. Die deeltjes van de zonnewind komen in botsing met de deeltjes van het zogenaamde interstellaire medium (ISM) en de plek waar die botsing plaatsvindt heet de heliosheath, een deel van de heliosfeer rondom de zon. Op de afbeelding hiernaast is dat het gedeelte met die blauwe en rode strepen. Geladen deeltjes vanuit de ISM komen niet door de heliosheath heen, maar neutrale deeltjes kunnen dat wel. En dat zijn precies de deeltjes die met NASA’s Interstellar Boundary Explorer (IBEX) zijn waargenomen. Met die satelliet kunnen ze de gehele hemel in één jaar tijd afstruinen naar neutrale deeltjes afkomstig van buiten het zonnestelsel en dat hebben ze nu al drie jaar achtereen gedaan. Het resultaat is dat men heeft kunnen vaststellen in welke verhoudingen waterstof, zuurstof, neon en helium in het ISM voorkomen en dat blijkt te verschillen van de verhoudingen in het zonnestelsel. Zo zijn er in het ISM op iedere 20 neonatomen 74 zuurstofatomen, terwijl dat 20:111 in het zonnestelsel is.

Credit: NASA/Goddard

Ons zonnestelsel heeft dus verhoudingsgewijs meer zuurstof – essentieel voor het ontstaan van leven – en de grote vraag is natuurlijk hoe dat kan. Er is een mogelijkheid dat het zonnestelsel ergens anders in het Melkwegstelsel is ontstaan, in een gebied waar meer zuurstof is, óf dat er in het ISM wel zuurstof is, maar dat het verborgen zit in bijvoorbeeld stof- of ijsdeeltjes. Het zonnestelsel moet zo’n 45.000 jaar geleden terecht zijn gekomen in de lokale ISM, waar het zich nu bevindt. Met IBEX kon men ook de snelheid meten waarmee de deeltjes van het ISM tegen de heliosheath botsen: maar liefst 84.000 km per uur, 12% langzamer dan men eerst op basis van metingen met een andere satelliet – Ulysses – dacht. Die ‘galactische wind’ – welke windkracht zou dat opleveren, die 84.000km/u? – komt vooral uit de richting van het sterrenbeeld Schorpioen en is naar de zon gericht.  Meer informatie over de waarnemingen met IBEX aan het ISM dat het zonnestelsel omringt in de volgende video:

Bron: NASA.

Zo heb je de VLA – Very Large Array – nog nooit gezien

De Very Large Array [1]onlangs heeft ‘ie een nieuwe naam gekregen, de Karl G. Jansky Very Large Array. – de beroemde radiotelescopen in New Mexico, welke we zo goed kennen van de film Contact (1997) met Jodie Foster – schittert regelmatig in allerlei clips, zoals in deze clip. Maar nou kom ik de VLA opnieuw tegen in een te gekke timelapse clip, die je moet zien.

Signal To Noise from Douglas Koke on Vimeo.

De video is gemaakt door Douglas Koke. Bron: Bad Astronomy.’

References[+]

References
1 onlangs heeft ‘ie een nieuwe naam gekregen, de Karl G. Jansky Very Large Array.

Mission X: schoolkinderen beginnen astronautentraining met André Kuipers

Het logo van Mission X. Credit: ESA.

Op donderdag 2 februari geeft ESA-astronaut André Kuipers vanuit het internationale ruimtestation ISS via een live videoverbinding het startsein voor Mission X. Dit is een internationaal project waarbij kinderen van basisscholen via ‘astronautentrainingen’ meer leren over gezond eten en bewegen. Kinderen van 14 deelnemende Nederlandse scholen verzamelen zich in Space Expo in Noordwijk. Vijf van hen mogen een vraag stellen aan André Kuipers. Kuipers start het project via een live videoverbinding met vier plaatsen in Europa tegelijk: Italie, Portugal, Zwitserland en Nederland. De kinderen, allemaal uit de groepen 5 tot en met 8, kunnen vragen aan André stellen, maar ze hebben ook contact met de kinderen uit de andere landen. Mission X is een project, twee jaar geleden opgezet door NASA, waaraan scholen uit de hele wereld meedoen. In Nederland is het project georganiseerd door Netherlands Space Office in samenwerking met ESA en Space Expo. In totaal 800 kinderen van 14 verschillende scholen leren de komende twee maanden alles over gezond eten en bewegen. Ze doen trainingsmodules waarmee punten te verdienen zijn. En komen daarbij veel te weten over coördinatie, ruimtelijk inzicht, uithoudingsvermogen en kracht. Het programma ziet er als volgt uit:

11:00 start programma – workshops / trainingsoefeningen / quiz

14:30 presentatie ESA astronaut Frank de Winne

15:10 start live verbinding met André Kuipers 15:45 einde programma

Het programma wordt gepresenteerd door Myléne Gordinou de Gouberville van Nieuws uit de Natuur. Adres: Space Expo, Keplerlaan 3, 2201 AZ Noordwijk. Bron: ESA.

Wat is er allemaal te zien in februari 2012?

Hier weer de maandelijkse video, waarin je kan zien wat er allemaal voor interessants staat te gebeuren. Dit keer over de maand februari 2012. Daarin o.a. aandacht voor de planeten die ’s avonds kunnen worden gezien, namelijk Venus, Jupiter en later Mars, en voor Saturnus, die ’s ochtends te zien is. Ook wordt gekeken naar enkele sterrenbeelden, namelijk Orion en Grote Hond, inclusief de boeiende objecten die daarin te zien zijn, zoals de Orionnevel (M42) en de open sterrenhoop M41. Als je wilt weten wat er allemaal voor interessants gezegd wordt in de video dan vindt je hier het transcript.

Bron: Hubblesite.

Wetenschappers boycotten Elsevier

Credit: Reed Elsevier

Wetenschappers zijn een boycot begonnen tegen Elsevier, uitgever van vele wetenschappelijke tijdschriften. Al lange tijd probeert men Elsevier – sinds 1993 onderdeel van de Reed Elsevier-groep – over te halen iets te doen aan haar exorbitant hoge prijzen voor de wetenschapsbladen. Universiteiten en instituten moeten al jaren flink in de buidel tasten voor de abonnementen, die vaak gepaard gaan met verplichte bundels van tijdschriften, waarbij men ook ongewilde tijdschriften krijgt. Voorbeelden van tijdschriften die Elsevier uitgeeft zijn Nuclear Physics en Physics LettersHet steekt de wetenschappers ook dat Elsevier voorstander blijkt te zijn van SOPA, PIPA en de Research Works Act, allen Amerikaanse pogingen om de vrije uitwisseling van kennis aan banden te leggen. Pogingen om Elsevier te bewegen iets aan hun abonnementsbeleid te doen zijn op niets uitgelopen en daarom is de boycot gestart, genaamd The Cost of Knowledge, waar inmiddels 1807 wetenschappers zich achter hebben geschaard. De wetenschappers willen dat hun artikelen vrij beschikbaar komen en dat het afgelopen moet zijn met de dure koppelverkoop van hun bladen. En daarin ondersteun ik ze van harte! Bron: Cosmic Variance (van blogger en natuurwetenschapper Sean Carrol, die de boycot ook heeft ondersteund).

Wowie, België en Zuid-Nederland vanuit het ISS

Credit: NASA


Op geregelde tijden vliegt het internationale ruimtestation ISS boven West-Europa en dan wil men van daar uit wel eens een blik werpen op de Lage Landen, daar waar wij – nederige Astrobloggers – woonachtig zijn. Op 22 januari j.l. deden ze dat weer en dat heeft bovenstaande prachtige foto opgeleverd. Hieronder de NASA-tekst die allemaal uitlegt wat je op de foto ziet:

With hardware from the Earth-orbiting International Space Station appearing in the near foreground, a night time European panorama reveals city lights from Belgium and the Netherlands at bottom center. the British Isles partially obscured by solar array panels at left, the North Sea at left center, and Scandinavia at right center beneath the end effector of the Space Station Remote Manipulator System or Canadarm2. This image was taken by the station crew on Jan. 22, 2012.

André, dat mag je vaker doen hoor! 🙂 Bron: Tom’s Astroblogs.

Help mee de afstand tot planetoïde Eros te bepalen

Zoekkaartje van de planetoïde Eros in het sterrenbeeld Sextant. Credit: Steven van Roode

(433) Eros is een kleine, ongebruikelijk langwerpige planetoïde, die op 13 augustus 1898 onafhankelijk van elkaar werd ontdekt door twee astronomen, Gustav Witt in Berlijn en Auguste Charlois in Nice. Eros bleek de eerste planetoïde te zijn die zich binnen de baan van de planeet Mars kan bevinden – alle tot dan bekende planetoïden bevinden zich tussen de banen van Mars en Jupiter. Komende dinsdag staat Eros in z’n zogenaamde perigeum, d.w.z. het punt dat ‘ie zich het dichtste bij de aarde bevindt: 0,1786756 AE (26.729.500 km). Hij staat dan in het sterrenbeeld Sextant (zie het zoekkaartje hiernaast. Zie ook de Sterrengids 2012, blz. 23) en heeft een helderheid van +8,56m, gemakkelijk zichtbaar in kleine telescopen. Komende dagen wordt het perigeum aangegrepen om wereldwijd met de inzet van amateur-sterrenkundigen metingen te doen aan Eros en daarmee z’n exacte afstand tot de aarde te bepalen: het Eros Parallax Project. Dat project – opgezet door Steven van Roode en Michael Richmond – is bedoeld om van deze planetoïde de parallax te bepalen en daarmee diens afstand, een techniek die ook kan worden toegepast op nabije sterren. Zoals je hieronder ziet kunnen verschillende waarnemers op aarde Eros op verschillende plekken aan de hemel zien.

Credit: Steven van Roode

Op de dag van het perigeum, 31 januari 2012, kan het verschil voor waarnemers aan beide kanten van de aarde maximaal 98″ bedragen, dat is de hoek P in de afbeelding. Als de afstand tussen die waarnemers bekend is – de ‘baseline’ in de afbeelding – kan met simpele trigonometrie de afstand tot Eros worden berekend. Daarom willen van Roode en Richmond dat amateur-sterrenkundigen van over de gehele wereld in de periode tussen 28 januari en 3 februari Eros fotograferen en dat ze hun gegevens vervolgens opsturen. Details van het project zijn te vinden in de bron van deze blog. Succes er mee! Bron: Transit of Venus.

En nog is niet bekend of de Fijn-Structuur Constante echt constant is

Zijn de natuurconstanten echt constant?

Zijn de natuurconstanten constant? Dat is een vraag die de natuurkundigen al tientallen jaren bezig houdt. De lichtsnelheid c bijvoorbeeld – 299 792 458 m/s volgens alle leerboekjes – heeft die altijd die waarde gehad of is er gedurende de evolutie van het heelal ook een veranderende waarde van c? Er zijn natuurkundigen die vermoeden dat de natuurconstanten héél geleidelijk veranderen en dat zou met name te meten zijn aan de zogenaamde Fijn-Structuur Constante α, welke de sterkte van de electromagnetische wisselwerking bepaalt, één van de vier natuurkrachten. Het is een dimensieloze constante die hier en nu op 1/137.035999074 wordt gesteld. Er zijn eerder al pogingen gedaan om de mogelijke verandering van α te meten, namelijk door onderzoek aan het licht van waterstofgas in ver weg gelegen quasars – actieve sterrenstelsels met een superzwaar zwart gat in hun kern – dat onderweg naar aarde deels wordt geabsorbeerd door tussenliggende gaswolken, hetgeen leidt tot donkere absorptielijnen in het spectrum. Onderzoek aan die lijnen geeft de onderzoekers een indruk van de sterkte van de electromagnetische kracht in die quasars. Echte duidelijkheid gaf dat echter niet en daarom heeft men nu de hoop gevestigd op een zelfde soort onderzoek, maar dan met hydroxyl moleculen in plaats van waterstofatomen. Die moleculen bestaan uit een combinatie van zuurstof- en waterstofatomen en de absorptie van dergelijke gaswolken tussen de quasar en de aarde zou een beter resultaat moeten geven. Maar een groep sterrenkundigen onder leiding van Nissim Kanekarat (National Centre for Radio Astrophysics in Pune, India) keek naar de 6,7 miljard lichtjaar ver weg gelegen quasar genaamd PMN J0134−0931 en de resultaatverwachting dat de absorptie van diens licht door tussenliggende hydroxylmoleculen iets kon laten zien van een veranderende constante α kon niet worden waargemaakt. Uit de metingen kan je zowel afleiden dat de constante varieert als dat de variatie nul is, dus dat schiet ook niet op. Boosdoener was waarschijnlijk een tweede tussenliggende hydroxylwolk, die de boel in de ar schopte. Het wachten is nu op de Square Kilometre Array (SKA), een reusachtige nog te bouwen radiotelescoop, die komt te bestaan uit duizenden kleine radioantennes, die verspreid op Aarde zullen staan. Die zal – hoopt men – in staat zijn de hydroxyl wolken gedetailleerd waar te nemen en wellicht de variabiliteit van α. Bron: New Scientist.’,

De indeling van geomagnetische stormen, zonnestormen en blackouts

Zonnevlammen produceren noorderlicht op aarde. Credit: ESA

De zon heeft deze week laten zien dat er weer pit in zit, eerst na het uitbraken van een zonnevlam van klasse M9 afgelopen maandag, daarna door vrijdag een nog grotere zonnevlam van klasse X1,7 te produceren. Bij de eerste kwam een grote hoeveelheid plasma vrij, die richting de aarde vloog en daar dinsdag en woensdag voor noorderlicht zorgde in de hogere breedtegraden. De Coronal Mass Ejection (CME) – zoals dat plasma wordt genoemd – van afgelopen vrijdag ging niet onze kant uit, omdat de dader van de zonnevlammen en CME’s, zonnevlek 1402, zich aan de uiterste rand van de zon bevond. De zon bevindt zich momenteel in z’n 24e cyclus van zonneactiviteit, een reeks die halverwege de 18e eeuw is gestart, toen men voor het eerst de zonnevlekken ging bestuderen. Iedere cyclus duurt ongeveer 11 jaar en lange tijd leek het er uit te zien dat de 24e editie weinig om het lijf zou hebben. De zon zou steeds minder actief worden en hier en daar werd zelfs hardop gefluisterd dat we aan het begin staan van een kleine ijstijd, vergelijkbaar met het Maunder-minimum dat we meemaakten in de 2e helft van de 17e eeuw en dat toen een kleine ijstijd veroorzaakte, wat we nog herkennen aan de winterse taferelen op de schilderijen van de Hollandse schilders van de Gouden Eeuw. Afijn, al die doem-scenario’s van een dode zon zijn verdwenen – als sneeuw voor de zon, hahaha what’s in a name. Afijn-II, om een lang verhaal nog langer te maken, waar ik even naar toe wil is dat de zonnestormen voor behoorlijk wat overlast kunnen zorgen – lees het verhaal over de super-zonnestorm van 1859 – en dat men schalen heeft bedacht om de sterkte van de stormen te kunnen indelen. Kleine stormen weinig tot geen overlast, grote stormen grote overlast. De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), de Amerikaanse instantie die zich bezighoudt met meteorologie en oceanografie, heeft zo’n indeling bedacht. Zij hebben in dit geval drie schalen in petto: eentje waarin ze de sterkte van geomagnetische stormen weergeven, eentje voor de sterkte van de straling van de zonnevlammen en tenslotte nog eentje voor de zogenaamde blackouts, het uitvallen van het radioverkeer op aarde onder invloed van de zonnestormen. Hieronder staan die schalen. Weet dat ik nog pogingen heb ondernomen om ze te vertalen, maar dat is best wel een klus en de tijd ontbreekt op dit moment om dat te doen (vrijwilligers in de buurt?). Even dubbelklikken om het allemaal leesbaar te maken.

Credit: NOAA

De indeling van straling van zonnestormen:

Credit: NOAA

En tenslotte de indeling van de ‘blackouts’, het uitvallen van het globale radioverkeer in verschillende frequenties.

Credit: NOAA

Bron: NOAA.