15 april 2024

Zoem zoem: geruchten over een supersymmetrische partner van het top quark

Hebben ze de stop-quark ontdekt? Credit: Wikipedia

Het zoemt weer flink rond op het internet. Nee, niet over het Higgs boson, dat zoemen is even stilgevallen. Het zoemen is dit keer over supersymmetrie. Volgens de geruchtenmachine zou men bij ’s werelds grootste deeltjesversneller de Large Hadron Collider van CERN in Zwitserland signalen hebben gezien – een ‘excess’ zoals ze dat noemen – van een zogenaamd stop, beter gezegd een s-top, een supersymmetrische partner van het zwaarste quark dat er is, het top-quark. Volgens de theorie van de supersymmetrie, dikwijls afgekort met SUSY, heeft ieder elementair deeltje een zogenaamde superpartner. Voor quarks zijn dat de squarks en in het geval van het top-quark is dat de stop-quark. Op dinsdag 14 februari a.s. wordt een seminarium bij de LHC gehouden en de natuurkundige Ximo Poveda Torres (University of Wisconsin) zal daar dan een presentatie geven, getiteld:

Search for supersymmetry in events involving third generation squarks and sleptons with ATLAS (niet onbelangrijk: “Tea and Coffee will be served at 10h30”)

Men denkt dat hij dan meer zal gaan vertellen over het stop-quark. Op dit moment is er verder weinig nieuws te vertellen, behalve dat áls het gerucht juist is men geschiedenis bij de LHC heeft geschreven, omdat het dan de eerste keer is dat daadwerkelijk een eerste teken van supersymmetrie gevonden is en daarmee van Nieuwe Natuurkunde, d.w.z. natuurkunde voorbij het Standaardmodel. Hieronder nog een videoclip over de speurtocht naar supersymmetrie bij de LHC.

Bron: The Reference Frame.

Share

Speak Your Mind

*