30 november 2023

Radar Mars Express vindt bewijs voor vroegere oceaan op Mars

Impressie van de Oceanus Borealis, de oceaan op het noordelijk halfrond van Mars. Credit: ESA, C. Carreau

De Europese sonde Mars Express, die sinds Eerste Kerstdag 2003 om de Rode Planeet cirkelt, is er in geslaagd om bewijs te vinden voor een oceaan die er vroeger op het noordelijke halfrond van Mars moet zijn geweest. Met hulp van de radar aan boord van de Mars Express vond men afzettingen tientallen meters onder het oppervlak van Mars, binnen een gebied waar men eerder al de kustlijnen van deze Oceanus Borealis – noordelijke oceaan – wist te onderscheiden. De MARSIS radar werd in 2005 in gebruik genomen en neemt vanaf dat moment continue het oppervlak van Mars waar met radar. Een team sterrenkundigen onder leiding van Jérémie Mouginot (o.a. Institut de Planétologie et d’Astrophysique de Grenoble) deed er twee jaar over die gegevens te analyseren en dat leidde tot het bewijs voor de oceaan. Met de radar kan men diep in de grond van Mars ‘kijken’, wel 60 tot 80 meter. Vermoedelijk is de oceaan drie miljard geleden ontstaan door de inslag van een groot object, bijvoorbeeld een grote planetoïde of komeet. Daardoor zou ijs aan de oppervlakte zijn gekomen en gesmolten. De oceaan is waarschijnlijk binnen een miljoen jaar weer verdwenen, een periode die te kort is om leven te kunnen vormen. De onderzoekers weten niet of het water is verdampt of als ijs is weggezakt. Men denkt dat nog eerder op Mars een oudere oceaan moet hebben bestaan, eentje die rond vier miljard jaar geleden bestond. Ook die is op de een of andere manier verdwenen. De onderzoekers zitten met nog één grote vraag: waar is al dat water van die oceanen gebleven? Wordt vervolgd. 🙂 Bron: ESA.

Share

Comments

  1. Olaf van Kooten zegt

    Tsja ik denk dat al dat water nog steeds als ijs aanwezig is. Flinke delen van Mars hebben een permafrostlaag in de bodem. Als je al dat ijs bij elkaar optelt, krijg je denk ik voldoende water voor een oceaan (?)

  2. Zou best kunnen ja. Het ijs van de kap op de zuidpool is al zo dik, dat als het zou smelten Mars 11 meter onder water zou staan, aldus Wikipedia. Twee poolkappen plus die permafrostlaag, moet toch voldoende zijn om te verklaren waar het water van die oceaan is gebleven.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: