3 december 2023

Mars nadert zijn oppositie

Na een jaartje niet te zien te zijn geweest is Mars weer op weg om de ster van de nacht te worden…. De aarde nadert zijn dichtste punt met Mars met rappe schreden en op 3 maart as. zal de oppositie plaatsvinden, waarbij Mars precies tegenover de zon staat gezien vanaf de aarde. Dan is de aarde het dichtst bij Mars en zal de planeet dus het beste te zien zijn. Helaas is de oppositie van dit jaar niet de meest aantrekkelijke van de afgelopen jaren, maar toch is het de moeite waard om naar de rode planeet te kijken.

De afstand van dichtste nadering verschilt van jaar tot jaar omdat de Mars baan vrij sterk elliptisch is. In onderstaande figuur zijn de opposities van 2003-2018 te zien. In deze figuur kun je de afstand van dichtste nadering zien in Astronomische Eenheden (AU), oftewel de afstand van de aarde tot de zon.

Opposities van Mars en de afstand van de aarde tot Mars van 2003-2018

Aangezien de grootte van Mars zoals hij te zien is natuurlijk direct afhangt van de afstand is dit jaar Mars ‘maar’ te zien met een grootte van 13,8” terwijl in 2018 Mars wel over de 24” zal halen.

Mars is gemakkelijk aan de hemel te vinden in het sterrenbeeld Leeuw en is al bijna de hele nacht te zien. De planeet is net begonnen aan zijn retrograde beweging, waarbij hij eventjes de andere kant op lijkt te bewegen tov de sterrenhemel. Deze beweging wordt veroorzaakt doordat de aarde in zijn baan om de zon Mars aan het inhalen is, waardoor de zichtlijn naar Mars een teruggaande beweging lijkt te krijgen. Dit is goed te zien in onderstaande animatie:

De retrograde beweging van Mars

De onderstaande kaart toont de positie van Mars in de komende maanden. Het is hier duidelijk te zien dat de beweging net begonnen is, en dat op 3 maart Mars zich precies op het punt van dichtste nadering bevindt (halverwege de lus).

De positie van Mars in 2012

De grootte van Mars komt dit jaar dus niet boven de 13,8” uit. De grootte neemt momenteel snel toe en de onderstaande tabel toont de grootte aan de hemel voor de komende paar maanden:

DatumDiameter ('')
20 feb13,4
1 mrt13,8
11 mrt13,8
21 mrt13,4
31 mrt12,6
10 apr11,8
20 apr10,9
30 apr10,0
30 mei8,0
29 jun6,7
29 jul5,8

Met een telescoop is al behoorlijk wat detail op onze naaste buur waar te nemen. De onderstaande opname is gemaakt op 11 febr. om 2.00 ‘s-nachts (bij -10 brrr….). De opname is gemaakt met een C11 (27cm) telescoop in combinatie met een 2,5x powermate en een DMK21 webcam. De computersimulatie toont welke details er op het oppervlak zichtbaar zijn. Het is aardig om dit te vergelijken met de opname om te zien wat je zoal vanaf aarde kunt waarnemen. Bijvoorbeeld de Vallis Marineris, de grootste kloof op Mars, vele malen groter dan de Grand Canyon is goed te zien op de opname (de tweede donkere streep vanaf de onderkant).

Share

Comments

  1. André, ik heb er even een uitgelichte afbeelding bij geplaatst, zodat de korte intro op de homepage ook voorzien is van een thumbnail-foto.

  2. Thanks, ik kreeg dat op de één of andere manier niet voor elkaar….

  3. André, jij gebruikte allemaal foto's en plaatjes die elders op het internet staan. Je had geen foto's geupload. WordPress kan kennelijk geen foto's als uitgelichte afbeelding gebruiken als ze elders staan. Daarom heb ik gewoon een van jouw afbeeldingen – met al die opposities van Mars – geupload en gebruikt.

  4. De oppositie is op 3 maart, maar de kleinste afstand tussen de aarde en Mars is 2 dagen later.

  5. Arie, heb je weer een probleem met de comments? 🙁 Ik probeer het nog een keer, misschien heb ik nu meer geluk… 😉 De comment die ik probeerde te plaatsten was dat het moment van de kleinste afstand tussen aarde en Mars twee dagen na de oppositie zal zijn.

    • Rudy, ik heb geen idee waarom jouw eerste reactie in de spambox belandde. Af en toe wil Akismet – het spamfilter – wel eens mensen per ongeluk erin gooien als ze teveel links opnemen, maar daar was bij jou geen sprake van. Nou ja, ik heb 'm weer teruggeplaatst.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: