15 september 2019

Komeet ontdekt door amateur astronoom: Komeet C/2012 C2 (Bruenjes)


Afgelopen weekend heeft de Amerikaanse amateur astronoom Fred Bruenjes uit Warrensburg, Missouri (VS) met z’n 14? Meade LX200GPS telescoop een nieuwe komeet ontdekt! De komeet gaat voortaan door het leven als komeet C/2012 C2 (Bruenjes), een NEO (near earth object), die momenteel 0,55 AE van de aarde verwijderd is, zeg zo’n 82 miljoen km. Het is niet bekend hoe groot de komeet is en welke omloopperiode om de zon ‘ie heeft. Bruenjes voelde vrijdag al aankomen dat er iets ging gebeuren, zoals hij op z’n website schrijft: “Friday, February 10th 2012 just felt like the perfect night for a comet to be discovered by an amateur astronomer.” En dat had hij goed aangevoeld! Ondanks de koude ging hij waarnemen en met z’n apparatuur is hij in staat om ieder uur 270 vierkante graad van de hemel af te struinen, op zoek naar nieuwe objecten tot een grenslimiet van 16m. Die nacht leverde dat de ontdekking van een komeet op, hetgeen hij zag toen hij de gemaakte foto’s bekeek in

Reacties

  1. Wow, het kan dus toch nog dat een amateur een onbekende komeet vangt.

  2. Zo bijzonder is dat volgens mij niet hoor. Er worden vaker kometen door amateurs ontdekt, zoals de kometen van Elenin, Bradfield, Holmes, Machholz en Kobayashi. Ik zou zeggen 'hup naar buiten en ontdekken maar' – hahaha, zei de vastgeroeste astroblogger vanachter z'n bureau. 😉

    • Nou, toen jij en ik nog een jonge amateurs waren, ahum, werden vrijwel alle nieuwe kometen door amateurs ontdekt. Tegenwoordig wordt het merendeel ontdekt door volautomatische systemen van de profs, zoals Linear en Neat.

    • André, die filmpjes op YouTube gaan niet over komeet C/2012 C2 (Bruenjes). Het zijn weer van die doemscenario-filmpjes over 21 december 2012, als de aarde ten onder gaat, zoals de Maya’s hebben voorspeld. Niet geloven, het is 100% gebakken lucht.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: