28 maart 2024

Komeet ontdekt door amateur astronoom: Komeet C/2012 C2 (Bruenjes)

Credit: Fred Bruenjes

Afgelopen weekend heeft de Amerikaanse amateur astronoom Fred Bruenjes uit Warrensburg, Missouri (VS) met z’n 14″³ Meade LX200GPS telescoop een nieuwe komeet ontdekt! De komeet gaat voortaan door het leven als komeet C/2012 C2 (Bruenjes), een NEO (near earth object), die momenteel 0,55 AE van de aarde verwijderd is, zeg zo’n 82 miljoen km. Het is niet bekend hoe groot de komeet is en welke omloopperiode om de zon ‘ie heeft. Bruenjes voelde vrijdag al aankomen dat er iets ging gebeuren, zoals hij op z’n website schrijft: “Friday, February 10th 2012 just felt like the perfect night for a comet to be discovered by an amateur astronomer.” En dat had hij goed aangevoeld! Ondanks de koude ging hij waarnemen en met z’n apparatuur is hij in staat om ieder uur 270 vierkante graad van de hemel af te struinen, op zoek naar nieuwe objecten tot een grenslimiet van 16m. Die nacht leverde dat de ontdekking van een komeet op, hetgeen hij zag toen hij de gemaakte foto’s bekeek in DC3’s Visual Pinpoint tool, waarmee je verschillende foto’s van hetzelfde stukje hemel kan ‘blinken’, een techniek om nieuwe objecten gemakkelijk te zien:

Credit: Fred Bruenjes

Het gaat om dat vage vlekje in het midden. Rechts zie je nog een satelliet, dat streepje. Bruenjes nam contact op met het Minor Planet Center in de VS, die precies bijhouden wat er daar boven ons allemaal rondvliegt en zij gaven al snel de bevestiging dat het om een nieuwe komeet gaat. Hier de berekende baan van de komeet, voor zover nu bekend:

Credit: NASA/JPL

De naam Fred Bruenjes klinkt best wel Nederlands, dus wellicht dat hij Nederlandse voorouders heeft, dacht ik zo. Maar navraag bij de ontdekker heeft geleerd dat z’n wortels in de buurt van Bremerhaven in Duitsland liggen. Voor het plaatsen van bovenstaande foto’s heeft hij persoonlijk toestemming gegeven. Een uitgebreid relaas over de manier waarop de ontdekking precies in z’n werk ging en over de apparatuur die Bruenjes precies gebruikt kan je lezen op z’n website, Moonglow. Fred, congratulations with your comet! 🙂 Bron: Universe Today.

Share

Comments

  1. Wow, het kan dus toch nog dat een amateur een onbekende komeet vangt.

  2. Zo bijzonder is dat volgens mij niet hoor. Er worden vaker kometen door amateurs ontdekt, zoals de kometen van Elenin, Bradfield, Holmes, Machholz en Kobayashi. Ik zou zeggen 'hup naar buiten en ontdekken maar' – hahaha, zei de vastgeroeste astroblogger vanachter z'n bureau. 😉

    • Nou, toen jij en ik nog een jonge amateurs waren, ahum, werden vrijwel alle nieuwe kometen door amateurs ontdekt. Tegenwoordig wordt het merendeel ontdekt door volautomatische systemen van de profs, zoals Linear en Neat.

    • André, die filmpjes op YouTube gaan niet over komeet C/2012 C2 (Bruenjes). Het zijn weer van die doemscenario-filmpjes over 21 december 2012, als de aarde ten onder gaat, zoals de Maya’s hebben voorspeld. Niet geloven, het is 100% gebakken lucht.

Speak Your Mind

*