15 juli 2024

Hoe zit dat nou met Simon Singh en Katie Melua?

Afgelopen zaterdag was Simon Singh – bekend auteur van wetenschappelijke boeken en journalist – op de AstroFest 2012 in Londen om daar een lezing te houden over de “de Big Bang voor beginners”, een onderwerp waar hij onlangs ook een boek over heeft geschreven. Het was een boeiende en humoristische lezing, waarin hij onder andere vakkundig een augurk wist te elektrocuteren. Ook had hij het over z’n ‘aanvaring’ ooit met zangeres Katie Melua, die in 2005 bekendheid kreeg met het lied Nine Million Bicycles. Datzelfde jaar schreef Singh er al een artikel over, waarin hij korte metten maakt met de tekst van het nummer. In het lied komt de volgende tekst voor:

We are 12 billion light-years from the edge, That’s a guess, No one can ever say it’s true, But I know that I will always be with you.

Singh betoogde ten eerste dat die twaalf miljard jaar helemaal niet klopt. Het heelal is 13,7 miljard jaar oud, dus dat scheelt bijna twee miljard jaar met Melua’s getal. En ten tweede noemt zij het ‘a guess’, een schatting. Niks schatting zegt Singh, de ouderdom is heel nauwkeurig bekend. En ten derde had Singh een iets andere inschatting van de laatste zin, ahum… Afijn, het eind van het liedje – haha, hoe toepasselijk – is dat Singh een alternatieve tekst bedacht die volgens hem veel realistischer is:

We are 13.7 billion light-years from the edge of the observable universe, That’s a good estimate with well-defined error bars, And with the available information, I predict that I will always be with you

En laat Katie Melua nou zo aardig zijn geweest om Singh’s tekst van Nine Million Bicycles in te zingen! 😀 Singh liet dat afgelopen zaterdag horen tijdens z’n presentatie en de zaal lag plat. Ik heb op YouTube gezocht of ik Singh’s lezing over de Big Bang en Katie Melua kon vinden, maar helaas pindakaas, noppes. Wel vond ik een video met een TED lezing van Michael Shermer en daarin komen beide versies van Nine Million Bicycles voor:

Mocht iemand nog een versie weten met Simon Singh zelf aan het woord, dan hou ik mij aanbevolen.

Share

Speak Your Mind

*