2 februari 2023

M38, IC405, IC410 en NGC1907 én de Rosette nevel in beeld gebracht

Op vrijdag 10 februari 2012 is er heel wat afgefotografeerd – ik weet het, ’t is geen goed Nederlands – door de leden van sterrenkundevereniging Christiaan Huygens in Papendrecht. Tussen 20:00 en 22:30 uur, voordat de maan storend in beeld kwam heeft lid Jan Heuser 2,5 uur lang de Rosettenevel (NGC 2237) en daarin centraal de stercluster NGC 2244 in het sterrenbeeld Eenhoorn (Monoceros) gefotografeerd. Dat deed ‘ie gewoon bij hem thuis, waar het allemaal volautomatisch stond te brommen en te volgen, lang leve de techniek. Vervolgens is hij naar het clubgebouw gegaan, alwaar medelid Paul Bakker – Mount Paulomar voor intimi – bezig was een ander zooitje hemelobjecten te fotograferen, de bolvormige open sterrenhoop M38 in Voerman (Aurigae) en wat gasnevels in diens omgeving. Dat nam minder tijd in beslag: dertig minuten. De resultaten van beide opnames waren in eerste instantie erg licht, maar door allerlei beeldbewerkingen hebben ze daar een mooi resultaat van weten te bakken. Paul meldt bijvoorbeeld dat z’n DeepSkyStacker (DDS) niet met de lichte ruwe opnames overweg kon en dat hij ze eerst naar TIF’s heeft overgezet, vervolgens in Photoshop donkerder heeft gemaakt, toen gestacked met DDS en verder nabewerkt in Photoshop. Afijn, hierboven zie je Jan z’n Rosettenevel, hieronder Paul’s M38, IC405, IC410 en NGC1907. De hoge resolutieversies van de foto’s zijn hier en hier te bewonderen, da’s op de site van Huygens.  Heren, ga zo door! 🙂

Share

Comments

  1. Hmmm, als mijn (ver??)geachte collega's net zo jaloers zijn op het feit dat ik dat bewuste weekend naar Astro/galaxyzoo-fest(london) was als ik ben op dit soort ranzig (mooie……diepe zucht) plaatjezzzz dan zit het wel goed!!

    Ik had ze gisteren al mogen bewonderen op de klup en nu struikel ik er weer over…grrrrr!!! Overigens ben ik gisteravond, hilariteit al om, zo vrij geweest om Wim z'n foto's van onze London-expeditie te laten zien en ik kon het natuurlijk niet nalaten om "iets" te laten vallen over jouw….eh….interesante wetenschappelijke timelaps en "ik spring vervolgens gewoon zomaar in de metro zonder tas"-experiment..ha…ha…!!

  2. For the record: M38 is een open sterrenhoop, en geen bolhoop.

  3. Yep, helemaal gelijk. Zal 't even corrigeren.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: