21 juni 2024

CDF heeft de massa van het W boson gemeten: 80387 MeV

Met de CDF detector van de Amerikaanse Tevatron deeltjesversneller van Fermilab hebben ze de massa van het W boson – de drager van de zwakke wisselwerking – gemeten en de uitkomst is 80.387 ± 19 Mega electronvolt. Op vrijdag 30 september 2011 werd die versneller door bezuinigingen definitief gesloten, en afgelopen maanden heeft men de gegevens van de botsingen tussen 200 biljard (!) protonen en antiprotonen geanalyseerd. Als we de metingen van vorige experimenten er bij nemen dan krijgt men een ‘wereldgemiddelde’ massa van 80.390 ± 16 MeV. De CDF-metingen van de massa van het W boson kunnen samen met de massa van het zware top quark gebruikt worden om een indicatie te krijgen van de massa van het Higgs boson. De massa van het top quark is volgens de laatste meting 172,9 ±1,5 GeV.

Credit: CDF/Fermilab

In de grafiek hierboven gaat het om de overlap tussen het groene veld en de rode cirkel, beiden in overeenstemming met de massa van een Higgs boson tussen 115 en 127 GeV (1 GeV=1000 MeV), weergegeven door die blauw diagonaal. Dit alles komt goed overeen met het signaal dat men bij de Europese Large Hadron Collider (LHC) – de grote concurrent van de Tevatron – heeft gemeten bij 125 GeV voor het ‘God deeltje’, de bijnaam van het Higgs boson. Bovenstaande grafiek komt uit een blog die de Tsjechische natuurkundige LuboÅ¡ Motl heeft geschreven op The Reference Frame. Een andere natuurkundige, Tomasso Dorigo van de blog A quantum diaries survivor is minder enthousiast over de gemeten massa van het W boson in relatie tot de massa van het Higgs boson. Volgens hem is de uitkomst van de meting dat het Higgs boson ergens tussen 67 en 119 GeV moet liggen, buá­ten de door de LHC gemeten waarde van 125 GeV. Zucht, wie heeft er gelijk? Bron: The Reference Frame + A quantum diaries survivor.

Share

Comments

  1. Olaf van Kooten zegt

    Toch vertelt mijn 'gut' me dat het Higgs-boson niet bestaat en dat onze kennis van elementaire deeltjes een paar fundamenteel verkeerde aannames bevat. Maar ja, een 'gut feeling' zonder bewijs zegt natuurlijk helemaal niets.

  2. In m'n blog had ik het er nog over dat Tomasso Dorigo sceptisch was over het Higgs boson en dat de gemeten waarde van het W boson niet resulteerde in een massa van het Higgs boson van rond de 125 GeV. Maar in een vandaag verschenen blog is Dorigo kennelijk op andere gedachten gekomen, want nu beweert hij "everything is consistent with a Higgs boson of mass in the 125 GeV ballpark". Kennelijk hebben de bloggers onder de natuurkundigen nu de 'guts' te denken dat het wel degelijk bestaat. 🙂

Speak Your Mind

*