Site pictogram Astroblogs

Sterrenkijkdagen 2012: 2, 3 en 4 maart

Credit: St. de Koepel

De 36-ste Landelijke Sterrenkijkdagen vinden plaats op vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 maart 2012. Op tientallen plaatsen in heel Nederland is jong en oud welkom om een blik door een telescoop te werpen. U kunt zo op informele wijze kennis maken met de wereld van sterren en planeten en met de leuke hobby sterrenkunde. Wat is er dat weekend allemaal aan de hemel te zien? Nou, héél veel:

  • De Maan met kraters. In de vroege morgen van 1 maart is het Eerste Kwartier. We zien dan precies een halve maan. In de dagen daarna neemt de maan een steeds boller uiterlijk aan, totdat het op 8 maart Volle Maan is. Met behulp van een verrekijker kunnen we op de maan al enkele kraters zien, maar een kleine telescoop toont er vele tientallen of zelfs honderden. Juist op de grens van licht en donker vallen de kraters door het hoge contrast extra goed op.
  • Maar liefst vijf planeten:
    • De planeet Mars staat in het sterrenbeeld Leeuw, en is zichtbaar als een heldere, geeloranje ster aan de zuidoostelijke hemel. Mars toont in de telescoop donkere vlekken op het oppervlak en vaak is er ook een witte poolkap te zien.
    • Boven de westelijke horizon zijn de planeten Venus en Jupiter een opvallend gezicht. In de telescoop is Venus nu een half verlicht schijfje. De komende weken komt deze planeet steeds hoger boven de horizon te staan en passeert daarbij Jupiter. Jupiter was de hele afgelopen winter een mooi object aan de hemel, en toonde in de telescoop manen en wolkenbanden, maar hij verdwijnt de komende tijd in de avondschemering.
    • De planeet Saturnus staat in het sterrenbeeld Maagd. Hij komt laat in de avond op en is dan opvallend als een heldere ster aan de oostelijke hemel. Saturnus heeft een fraaie ring die zelfs in kleine telescopen al goed is te zien. Het is daarmee één van de mooiste hemellichamen die we kunnen zien.
    • Niet zo heel makkelijk om te zien, maar leuk om te proberen: Kort na zonsondergang is boven de westelijke horizon ook de planeet Mercurius te vinden. Gebruik een verrekijker om deze planeet te betrappen in de avondschemering.
  • En nog veel meer: In het zuidwesten schittert de zeer heldere ster Sirius en rechts daarvan staat het sterrenbeeld Orion met daarin de mooie Orionnevel, die al met kleine kijkers is te zien. Hoog in het zuidoosten staat het sterrenbeeld Leeuw met de heldere ster Regulus. In het oosten zien we de ster Arcturus, de hoofdster van het sterrenbeeld Ossenhoeder. Hoog in het oosten, bijna recht boven uw hoofd, staat het bekende ‘Steelpannetje’ van het sterrenbeeld Grote Beer. Precies richting het noorden, iets meer dan halverwege de hemel, staat de Poolster. Het is een goed zichtbare ster, maar niet heel helder. In het noordwesten is onder meer het W-vormige sterrenbeeld Cassiopeia te zien.
  • Met een gewone verrekijker kunnen we de sterren al veel beter zien dan met het blote oog. Bovendien zien we aan hetzelfde stukje hemel veel meer sterren, ook zwakke objecten die we zonder kijker niet zien. Met een telescoop zien we nog veel meer details. Naast de maan en eerder genoemde planeten zijn nu o.a. de volgende showobjecten te zien: de dubbelsterren Mizar en Castor; de Orionnevel; de Pleiaden en andere open sterrenhopen zoals M44 en M35 en de dubbele sterrenhoop in Perseus; de bolvormige sterrenhopen M3 en M92. En met grotere telescopen zijn in de sterrenbeelden Grote Beer en Leeuw ook melkwegstelsels als M81, M82, M51, M65 en M66 te zien.

Credit: St. de Koepel

Kortom, vele interessante objecten die dat weekend overal in Nederland te zien zijn, mits het natuurlijk onbewolkt weer is. De coördinatie van de landelijke Sterrenkijkdagen is in handen van Stichting ‘De Koepel’. Publiekssterrenwachten, KNVWS-afdelingen en particulieren die eerder deelnamen, hebben reeds een deelnameformulier toegezonden gekregen. Wilt u ook meedoen en anderen door uw kijker(s) laten kijken, meldt u dan aan bij Stichting ‘De Koepel’: tel. 030-2311360; e-mail: [email protected]. In de bron vind je talloze plaatsen per provincie waar je terecht kan. Bron: St. De Koepel.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten