10 december 2019

35 jaar na dato: was het Wow-signaal van buitenaardse oorsprong?

Ter herinnering aan de Big Ear Telescope.

Sinds het SETI-programma voor het eerst is gaan zoeken naar buitenaardse radiosignalen, enkele decennia geleden, is er al regelmatig sprake geweest van “vals alarm”. Er zijn echter ook een aantal gevallen geweest waarbij even sprake was van een interessant signaal, die evensnel weer zijn verdwenen als dat ze verschenen. Als een potentieel buitenaards signaal zichzelf niet herhaalt, is het vrijwel onmogelijk om te bepalen of het daadwerkelijk om een kunstmatig signaal gaat. E

Comments

 1. Hans Hulsink zegt

  Is het niet naïef om te veronderstellen dat buitenaardse beschavingen die reizen van zonnestelsel naar zonnestelsel, of verder, gebruik maken van radiosignalen die in de buurt liggen van de lichtsnelheid? Dat wordt een erg vervelende en langdurige communicatie, als je al van communicatie spreken kunt. Als we al signalen opvangen zoals in 1977, dan zullen deze beschavingen niet veel verder zijn dan de onze. Je zult toch andere technieken nodig hebben als je in staat bent om lichtjaren af te leggen. Technieken die wij niet beheersen en dus ook niet ontvangen kunnen.

  Of het volgende was aan de hand: Jan en Piet van planeet X, elk met hun eigen ruimteschip waren op een mooie zondagmiddag aan het rondtoeren in de ruimte. Aangezien ze vlak bij elkaar vlogen gebruikten ze niet de intergalactische radio, i.v.m. het lagere energie verbruik, maar de veel goedkopere short range radio.

  "He jan, hoe laat moet jij thuis zijn om te eten?"

  "Oh, ik heb om 7 uur afgesproken, we hebben dus nog wel even tijd, zullen wie die blauwe planeet eens gaan bekijken?"

  "Ja, lijkt me leuk, ga jij eerst, dan vlieg ik achter je aan."

  "Oké, daar ga ik, schakel wel je detectors in want deze planeet schijnt een beperkte technische ontwikkeling te hebben, het kan zijn dat ze ons peilen."

  Deze hele discussie duurde 72 seconden.

 2. Olaf van Kooten zegt

  Haha wie weet is het zo gegaan 😉

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: