18 mei 2024

André Kuipers: bezoek ook de Sterrenkijkdagen

Credit: ESA/NASA

Dit weekend worden voor de 36e keer de Landelijke Sterrenkijkdagen gehouden. Astronaut André Kuipers deed vanuit het internationale ruimtestation ISS een oproep om daaraan mee te doen! En dat deed hij vergezeld van een prachtige foto, die Kuipers vanuit het ISS maakte van de aarde en de sterrenhemel er boven. Onder het ISS zie je ook een Sojoez-capsule hangen, welke Kuipers over enkele maanden weer terug naar de aarde zal brengen. De Sterrenkijkdagen zijn op meer dan 70 plekken in Nederland te bekijken en één daarvan is bij sterrenkundevereniging Chr. Huygens in Papendrecht. Daar wordt het volgende gedaan:

Credit: Chr. Huygens

  • Vrijdagavond 2 maart van 19.30 uur tot 23.00 uur:
    • Bij helder weer: sterrenkijken vanuit sterrenwacht en telescopen van leden;
    • Presentaties in de zaal.
  • Zaterdagmiddag 3 maart van 12.30 uur tot 18.00 uur: Zonwaarneming. Op zaterdagmiddag zullen de kijkers met speciale filters op de dichtstbijzijnde ster worden gericht: de zon. Daarnaast wordt de heliostaat, die de vereniging sinds kort bezit, in stelling gebracht. Hiermee kan de zon binnen vergroot worden geprojecteerd en bekeken. Met wat geluk zijn er zonnevlekken zichtbaar.
  • Zaterdagavond 3 maart van 19.30 uur tot 23.00 uur zijn er alleen activiteiten buiten.  Bij helder weer: sterrenkijken vanuit sterrenwacht en telescopen van leden.

Bron: André Kuipers op Flickr + Huygens.

Share

Comments

  1. Ik vrees dat André een van de weinige Nederlander zal zijn die op de Nationale Sterrenkijkdagen ook daadwerkelijk de sterren kan zien.

  2. Prachtige foto trouwens.

  3. Ik zag net inderdaad sombere berichten over het weer komend weekend. We moeten er toch maar eens over denken om over te gaan op radio-sterrenkunde. 🙂 Hé Jan, het is kennelijk gelukt met je avatar!

Speak Your Mind

*